Här utförs riskabla arbetet – på Byggnads fastighet

Publicerad 2018-06-15

Här klättrar arbetarna i rep – på fackförbunden Byggnads och Kommunals fastighet i Stockholm.

Arbetsmiljöverket avråder från metoden och rekommenderar i stället skylift.

– Jag förstår inte varför man inte använder ett säkrare alternativ, säger Ulf Boström, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Reparbeten får enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter bara användas när ”det inte går eller är befogat att använda andra säkrare arbetsutrustningar”.

I första hand ska fasta fallskydd användas, som skylift, arbetskorg eller ställning.

”Aldrig sett förut”

Men när en kontroll av markiser och solskydd skulle utföras på Odengatan 52 i Stockholm i veckan – en fastighet som ägs av fackförbunden Byggnads och Kommunal genom fastighetsbolaget Polstjärnan – valdes sistahands-alternativet rep och sele.

Arbetsmiljöinspektören Ulf Boström i Örebro är kritisk till vad han ser när Aftonbladet visar bilderna från Byggnads och Kommunals fastighet.

– Jag har aldrig sett reparbete utföras på en sådan här typ av fasad och det känns spontant inte som ett lämpligt sätt att utföra de här uppgifterna. På kyrktak och andra byggnader med rundade former brukar man ibland se det eftersom det inte går med något annat. Men här borde skylift ha varit förstahandsvalet, säger Ulf Boström.

Han nämner flera problem med reparbeten: risken för olyckor, svårigheten att undsätta skadade arbetare och att det är mycket påfrestande för kroppen att hänga i en sele.

Billig metod

För att placera en skylift på en gata krävs marktillstånd och tillstånd av polisen.

– Den här bilden ger upphov till frågor som man måste få svar på. Jag förstår inte varför man använder rep och inte något annat alternativ som är säkrare, men förmodligen är det dyrare, säger Ulf Boström.

Han reagerar också på att det inte finns någon avspärrning eller vakt på gatan.

– Verktyg och annat kan falla ner och därför borde det vara avspärrat som ett skydd för tredje person kan jag tycka.

Polstjärnans fastighetschef Michael Skogqvist, anställd på Kommunal, säger att den aktuella underleverantören ”har alla licenser och utbildningar för att göra den typen av arbete”.

– De följer de regler som gäller och det är det som vi har som krav, säger han.

Hur ser du på att Arbetsmiljöverket bedömer reparbete som ett sistahandsalternativ och rekommenderar skylift?

– Vi har ansökt om tillstånd för skylift i många fall och det är inte alltid vi får det, särskilt på Odengatan är det svårt att få tillstånd, säger Michael Skogqvist.

Har det ansökts om tillstånd i det här fallet?

– Det vet jag inte om de har gjort faktiskt så det törs jag inte svara på, säger Michael Skogqvist.