Agenter misstänks för kidnappningsplaner av känd journalist

Publicerad 2021-07-14

I USA har åklagare åtalat fyra misstänkta underrättelseagenter från Iran.

De är misstänkta för att ha planerat en kidnappning av en känd journalist i New York som skrivit kritiskt om Iran.

– FBI visade mig att Iran kommit väldigt nära, säger journalisten till Reuters.

Journalisten är den profilerade journalisten, författaren och aktivisten Masih Alinejad, som skrivit om mänskliga rättighetsfrågor i Iran i bland annat New York Times, Washington Post. Hon är även programledare på Voice of America.

Enligt åtalet ska de fyra misstänkta agenterna med hjälp av privatdetektiver övervakat Masih Alinejad och hennes familj som en del i en större plan på att kidnappa henne och föra henne ut ur landet med motorbåt, skriver NBC.

Masih Alinejad

”Jag är tacksam till FBI”

Masih Alinejad bekräftar det som har hänt i en video på Twitter under natten mot onsdag.

”Jag är tacksam till FBI som stoppat Irans underrättelsetjänst plan på att kidnappa mig” skriver hon i inlägget.

I videon ser man hur polisbilar står utanför Alinejads fönster. De ska varit där nästan dygnet runt i två veckors tid, för att skydda henne.

– Jag är inte van att skyddas av polis. Varje gång jag ser dem antar jag att de ska arrestera mig, jag är tacksam för polisen skydd det hade inte hänt i mitt hemland Iran, säger hon i videon.

För ett år sedan skrev Masih Alinejad i Washington Post att Iranska myndigheter lanserat en kampanj på sociala medier som uppmanat att kidnappa henne.

”Kommit väldigt nära”

Masih Alinejad ska ha samarbetat med FBI sen myndigheten kontaktat henne för åtta månader sen med uppgifter om kidnappningsplanen. Då visade de foton som de misstänkta Iranska underrättelseagenterna tagit.

– FBI visade mig att Iran kommit väldigt nära, säger Alinejad till Reuters.

Hon ska under den senaste tiden ha flyttats runt till olika ”Safe houses” av FBI.

Kritiserat hijab

Masih Alinejad säger själv att hon hamnat i Irans blickfång för att hon bland annat uppmärksammat kvinnor i Iran som protesterat mot landets lagar om att kvinnor måste bära hijab.

Enligt åklagarna i fallet har journalisten blivit en måltavla för att hon ”mobiliserat den allmänna opinionen i Iran och i världen kring förändringar av regimens lagar och seder”.

Följ ämnen i artikeln