Lokföraren Ove strejkar: Många har fått nog nu

Publicerad 2023-04-17

Den vilda lokförarstejken har orsakat stora störningar i Stockholms pendeltågstrafik under måndagen.

En av de som strejkar är Ove som kört pendeltåg i åtta år.

– Vi gör det inte för att förstöra för pendlarna, säger han.

Vid tretiden på måndagsmorgonen inleddes lokförarnas vilda strejk. Under morgonen lyste det i rött av inställda avgångar på informationstavlorna på Stockholm City.

Vissa tåglinjer är helt inställda under dagen. Andra har drabbats av stora förseningar. Luttrade pendlare står och närstuderar tavlorna för att se om och hur de kan ta sig till sina jobb.

– Det är klart det är irriterande. Men det brukar vara problem med signalfel eller något annat. Nu är det strejk, säger Sebastian, 28, som fått vänta en halvtimme på sitt tåg.

200 väntas delta i strejk

Utanför Centralstation har ett 30-tal strejkande lokförare samlats. De protesterar mot regionens beslut att dra in tågvärdarna från pendeltågen och ersätta dem med kameror.

– Vi strejkar i tre dagar nu. Det är mycket för att säga att missnöjet är stort, både gentemot facket och arbetsgivaren, säger han.

Omkring 290 lokförare bemannar pendeltågen. Hur många som gått ut i strejk är oklart, men enligt Seko Pendelklubben väntas över 200 förare delta.

Lokföraren Ove är kritisk till MTR, Seko och regionpolitikerna. ”Många har fått nog.”

”Större risk för misstag”

Att ta bort tågvärdarna kommer att skapa otrygghet och försämra säkerheten på pendeltågen – för både lokförare och pendlare, menar Ove.

Om det uppstår tekniska problem på tågen eller störningar på spåren är det säkrare att vara två.

– Nu ska vi ansvara för att köra tågen och vara ensamt ansvariga för säkerheten. När förarna blir stressade är det större risk för misstag, säger han.

Så varför behövs värdarna på pendeln och inte i tunnelbanan? Pendeltåget är ett mer komplext och sårbart system, förklarar Ove.

– Den är ett eget slutet system. Vi kör längre sträckor där flera olika bolag kör och därför är vi mer utsatta, säger han.

På måndagsmorgonen var flera avgångar inställda och pendeltågsskyltarna lyste röda.

Kritik mot S: Vände tvärt när de fick makt

Han säger att de som strejkar är besvikna på arbetsgivaren MTR, fackförbundet Seko och på regionpolitikerna. Socialdemokraterna, som styr regionen i koalition med Centerpartiet och Miljöpartiet, lovade innan valet att riva upp beslutet om att slopa tågvärdarna.

– När de fick makten vände de tvärt. Många känner sig svikna, säger Ove.

Han tror att beslutet om tågvärdarna handlar om att spara pengar. Men menar att det kommer att ske på bekostnad av säkerheten.

– Säkerheten kan man inte spara på.

Ove säger att flera av hans kollegor har sagt upp sig eller gått i pension mycket på grund av förändringen. Han understryker att lokförarna inte vill ställa till det för pendlarna.

– Vi har fått mycket stöd från folk. Det känns bra, för vi gör det inte för att förstöra för dem, vi vill att det ska bli bättre, säger han.

Aftonbladet söker Miljöpartiet som ansvarar för trafikfrågorna i Region Stockholm samt Socialdemokraterna i regionen.

Följ ämnen i artikeln