18-åring döms för brutalt mord i Eskilstuna

Publicerad 2022-12-22

Polisinsats vid platsen den 23 maj när en 25-årig man sköts ihjäl.

Den 25-åriga mannen sköts ihjäl med flera skott i huvudet.

Nu döms en 18-årig man till fängelse för mordet.

Hämnd för ett tidigare mord ska ha varit motivet.

Den 23 maj sköts en 25-årig man till döds med nio skott i huvudet vid Bellmansplan i Eskilstuna. Flera personer, däribland ett barn, blev vittnen till mordet.

Tre dagar senare grips en ung man. Han häktas och åtalas senare för mord och grovt vapenbrott. På torsdagen meddelade tingsrätten i Eskilstuna sin dom.

18-åringen, som förnekar brott, döms till åtta års fängelse.

Mordvapen i Lidl-kasse

Skotten föll vid ett övergångsställe mitt på ljusa dagen. När polisen kom till platsen låg en skjuten man intill ett trafikljus. Mordet beskrivs som en regelrätt avrättning. Den 25-årige mannen var tidigare känd av polisen.

Ett stort antal vittnen, några sittandes på en förbipasserande buss, såg dödskjutningen och hur mörkklädde gärningsmannen stack i väg till fots. Polis kom till platsen och en hundpatrull tog upp jakten. En bit bort, i en skogsdunge vid en skola, markerade polishunden vid en koja.

I kojan hittade polisen en pistol, kläder och en balaklava i en Lidl-kasse. På mordvapnet – en 9 millimeter Luger – och kläderna kunde dna från 18-åringen säkras.

Den dömde 18-åringen har en stökig bakgrund och har slussats runt mellan olika ungdomsinstitutioner sedan 11 års ålder. Han har uppvisat ett våldsamt beteende och dragits allt djupare in i gängmiljön. Något som oroat socialtjänsten. Vid två tillfällen har han dömts för brott, bland annat för våld mot tjänsteman.

Kompisen blev mördad

Rätten beskriver mordet som en hämndaktion för mordet på 18-åringens bästa vän – en 16-årig pojke som sköts ihjäl i stadsdelen Nyfors för två år sedan.

Mördaren i Nyfors var nämligen vän med den nu döde 25-åringen.

Bara timmar efter skotten vid Bellmansplan besökte 18-åringen graven där hans tidigare bäste vän vilar. Han var där tillsammans med några kompisar.

En av kompisarna skapade då en bild i mobilen med ett foto på 16-åringen.

”23 maj 2022. Äntligen” står det i texten till bilden.

Uppgifterna som kommit fram i förundersökningen tyder på ett hämndmotiv, menar tingsrätten.

Följ ämnen i artikeln