L-kravet mot kungen: Dumpa Marabou

Uppdaterad 2023-06-17 | Publicerad 2023-06-15

Joar Forssell (L).

Mondelez finansierar Rysslands krigsbrott, enligt Joar Forssell (L).

Nu har han skrivit brev till kungen med krav om att stämpeln kunglig hovleverantör ska bort från Marabou och Mondelez övriga produkter.

– Döda barn dricker inte O’boy helt enkelt. Det är det frågan handlar om, säger han.

Joar Forssell, liberalernas utrikespolitiske talesperson, har skrivit brev till kungen. Stämpeln med kunglig hovleverantör ska bort från Marabou.

– Flera bolag och myndigheter har slutat med Mondelez produkter. Försvarsmakten bland annat. Men inte kungen. Det blir som att han marknadsför Marabou. Det är helt oacceptabelt. Ryssland begår krigsbrott och det är finansierat av skattepengar från Mondelez.

Får legitimitet

Att stämpeln fortfarande finns kvar gör att kungen och hovet skänker legitimitet åt Marabou och Mondelez Sveriges övriga produkter som till exempel Aladdinasken och O’boy, enligt Joar Forssell.

– Hur kungen, som är en förebild för många, och hovet som är ett så starkt varumärke kan stå bakom de här produkterna. Det är helt oacceptabelt, säger han.

Brevet kommer efter att Joar Forsell reagerat kraftigt på den debattartikel som publicerades i Aftonbladet under onsdagen, skriver av Martina Flemström, vd för Mondelez Sverige. Hon argumenterar för att det inte bara blir Mondelez som ska bojkottas om konsumenter och företag ska vara konsekventa.

”Men samtidigt kan jag inte låta bli att undra om dessa aktörer inser hur många varor de behöver exkludera om de ska vara konsekventa. Sommarglassen, knäckemackan, den traditionsenliga julmusten och även blöjorna riskerar att försvinna.”, skriver hon i debattartikeln.

Kungen på besök i Marabous chokladfabrik 1997.

”Döda barn dricker inte O’boy”

Det får Joar Forssell att gå i taket.

– Jag tyckte det var hårresande. Den här vd:n beskriver hur Aladdinasken är ett älskat inslag i julfirandet och hur man dricker O’boy i skidbacken. Men det här handlar om att Ryssland lemlästar hela familjer. Så att barnen aldrig får dricka O’boy mer och familjer aldrig får fira jul med varandra igen.

Ligger i brevlådan

Brevet till kungen och hovet postade han i dag. Han hoppas att det ska leda till att Marabous status som kunglig hovleverantör dras in omedelbart samt att konsumenternas bojkott av Mondelez övriga produkter fortsätter.

– Döda barn dricker inte O’boy helt enkelt. Det är det frågan handlar om.

Aftonbladet har sökt hovet för en kommentar. De har inte återkommit innan publicering.

L kräver att kungen dumpar Marabou.

Följ ämnen i artikeln