Petra Lundh blir ny rikspolischef

Publicerad 2023-11-17

Petra Lundh blir ny rikspolischef.

Hon blir där med historisk som den första kvinnan på posten.

– Det är ett av de svåraste beslut som jag har tagit i min karriär, säger hon på en pressträff.

Den 1 december tillträder den nya rikspolischefen Petra Lundh.

– Jag är glad och hedrad över det här förtroendet som jag har fått, men faktum är att säga ja till det är ett av de svåraste beslut som jag har tagit i min karriär, säger hon och fortsätter:

– Skälen till det är två: för det första är det ett mycket stort, svårt och komplext uppdrag och måste vara ett av de absolut mest utmanande uppdragen i svensk statsförvaltning. För det andra har jag nyligen blivit hovrättspresident.

Lundh kommer direkt från rollen som hovrättspresident i Svea hovrätt. En tjänst hon tillträdde i september. Hon var även den enda sökande till presidentposten, vilket Dagens Juridik har rapporterat.

Innan dess arbetade hon som Sveriges riksåklagare. Uppdraget fick hon 2018 – även då blev hon den första kvinnan på posten.

– Petra Lundh är en mycket erfaren och erkänt skicklig och uppskattad myndighetschef, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Justitieministern lyfte Petra Lundhs erfarenhet och beskrev henne som en ”hängiven brottsbekämpare”.

– För mig stod det väldigt tidigt klart att Petra Lundh är min förstahandskandidat. Och det andra förstås att få Petra Lundh att kliva på uppdraget och det har varit, uppfattar jag, ett namn som har väckt bred respekt från första stund, säger Gunnar Strömmer.

”Fått ett tydligt förändringsuppdrag”

Petra Lundh säger att det är ett tydligt förändringsuppdrag som hon har fått.

– Fler poliser, lokalt närvarande. Att man skärper upp brottsutredningsverksamheten och det här med resurserna som måste tas på ett effektivt sätt.

På vilket sätt Petra Lundhs arbete kommer att skilja sig från den avgående rikspolischefen Anders Thornbergs arbete är ingenting hon vill kommentera.

– Jag kommer att gå in med min erfarenhet och mitt sätt att leda organisationen. Jag kan inte recensera hans arbete, säger Petra Lundh.

Vi ser en gängkriminalitet som har eskalerat och gängledare som befinner sig utomlands, hur ska ni arbeta för att få bukt på gängkriminaliteten?

– Jag har sett det här från åklagarhåll när jag var riksåklagare. Polis och åklagare har sedan ett antal månader tillbaka jobbat på ett helt nytt sätt när det gäller det här. Det har också lett till att det nu är rekord i antal frihetsberövande och det är fullt på både häkten och fängelser. 

Polisfacket välkomnar valet av den nya rikspolischefen.

– Det är ett bra val. Petra Lundh är kunnig och en erfaren och uppskattad ledare. Hon är insatt i både rättsfrågor och polisens profession, säger Katharina von Sydow, Polisförbundets ordförande till TT.

Petra Lundh.

Thornberg blir landshövding

Frågan om Anders Thornbergs framtid har uppmärksammats den senaste tiden då politiker bland annat från Sverigedemokraterna krävt hans avgång.

Till Expressen har partiet sagt sig vara ”väldigt nöjda” med både processen och utfallet. Sverigedemokraterna uppger att de i högsta grad varit involverade i beslutet om Thornbergs efterträdare.

– Det har förekommit tydliga samtal med den nya rikspolischefen om Tidöavtalet och vilken roll SD kommer ha i det här arbetet, för att se till att det är en rikspolischef som är lyhörd för vår input och det vi vill få igenom, säger Katja Nyberg, Sverigedemokraternas talesperson i polisfrågor till tidningen.

Hans förordnande skulle gå ut i februari nästa år.

Under fredagsförmiddagen stod det klart att han slutar redan vid månadsskiftet. Hans uppdrag från den 1 december blir som ny landshövding i Halland.

”Petra Lundh är en hängiven brottsbekämpare”, säger justitieminister Gunnar Strömmer om Petra Lundh.