Riksdagsledamoten Kjell Jansson (M) utreds för sexköp

Uppdaterad 2023-04-04 | Publicerad 2023-04-02

I morgon måndag faller domen mot kvinnan i 30-årsåldern som åtalas för att ha utpressat riksdagsledamoten Kjell Jansson på 65 000 kronor.

Samtidigt utreds han själv för sexköp.

– Jag kan inte kommentera någonting i ärendet, säger chefsåklagare Maria Sterup.

Det var efter en krogkväll på St Andrews inn på Östermalm under julhelgen som Kjell Jansson och två kvinnor gick hem till hans övernattningslägenhet i Stockholm. Där hade de sex, och en av kvinnorna tog en bild på Jansson när han utförde oralsex på den andra.

Efteråt gav Jansson en av kvinnorna 5 000 kronor. Han hävdar själv att pengarna var till taxi och för att hjälpa kvinnan med hyran.

– Jag har tidigare hjälpt andra kvinnor med hyran, men då har jag bara fått en kram och så har allt varit klart, säger han i förhör.

Sms från polisens förundersökningsprotokoll.

Kvinnan ska därefter ha hotat Kjell Jansson att sprida bilden – en historia som skulle få sitt slut först när han anmälde kvinnan till Säkerhetspolisen i mitten av februari.

Pressades på 65 000 kronor

Tre dagar efter samlaget hörde kvinnan, som är i 30-årsåldern, av sig till Kjell Jansson. Hon skrev att han hade köpt sex av henne och hennes väninna – och att de nu ville ha betalt.

Riksdagsledamoten Kjell Jansson.

Kjell Jansson svarade att samlaget skett med samtycke, och kallade deras chattkonversation för en ”ren utpressning”. Kvinnan ska därefter ha hotat Kjell Jansson att avsåg sprida bilden.

”Då utpressar jag dig ordentligt. Inte på tusenlappar. Och du säger ren utpressning så jag blir nyfiken på att göra en utpressning nu på riktigt.”

Till slut följde Kjell Jansson med kvinnan till en klinik för plastikkirurgi och betalade för hennes bröstförstoring, cirka 50 000 kronor.

Men hon fortsatte kräva pengar, och Kjell betalade. Han ska bland annat ha betalat för en tv, resebiljetter och andra saker. Totalt ska han ha fört över 65 000 kronor till kvinnan.

– Det är hemskt med hela tiden hot, hot, hot, betala, betala, betala. Det var ett stort misstag att jag hoppade i säng med henne, säger han i förhör.

Den 7 februari förde han över den sista summan pengar till henne – 1 500 kronor som hon ville ha för en ny jacka. I slutet av februari anmälde han henne till Säpo.

Kvinnan nekar till brott

Kvinnan nekar till att hon skulle ha utpressat mannen. Hon påstår i förhör att hon hade sagt att hon ville ha 5 000 kronor för sex – vilket Kjell Jansson i sin tur kallar för ”skitsnack”.

– Det var inte hot, men press. Köper man sex och någon har en bild som bevisar det, och jag hade också blivit stressad om jag varit i hans situation. Men jag har inte hotat honom, säger hon i polisförhör.

I dag är kvinnan åtalad för grov utpressning för att hon förmått Kjell Jansson att betala 65 000 kronor till henne – och är utöver det åtalad för försök till grov utpressning på ytterligare 20 000 kronor. Kvinnan har dömts för flera tidigare brott, bland annat grov misshandel 2018 då hon knivhuggit en person.

Strax efter att utpressningsskandalen briserade i medier kunde Dagens nyheter avslöja att även Kjell Jansson utreds för brott – köp av sexuella tjänster, en förundersökning som leds av Särskilda åklagarkammaren. Åklagare Maria Sterup som leder förundersökningen är väldigt tystlåten.

– Jag svarar inte på någon fråga som har med förundersökningen att göra. Jag kommer kommentera ärendet när jag har fattat beslut i ärendet.

Riksdagsmannen Kjell Jansson ska ha träffat kvinnan på en bar.

Samtidigt utreder Moderaterna ytterligare anklagelser mot Kjell Jansson, som kommer från en annan kvinna. Det uppger källor för Expressen.

– Jag kan bekräfta att det har inkommit uppgifter till partiet. Vi tar dessa på allvar och kommer för alla inblandades skull att gå till botten med dem. Vi hanterar detta skyndsamt och enligt ordinarie rutiner. Exakt vilka dessa är går jag inte inte på, säger Amos Friedman, pressekreterare hos Moderaterna.

Kristersson: Kan varit en säkerhetsrisk

Kjell Jansson är en högt uppsatt moderat politiker. Han var inte bara riksdagsledamot som satt i skatte- och finansutskottet fram till sin timeout – han är också förbundsordförande i Stockholms län och ordförande i Moderaternas valberedning. När det offentliggjordes att han utreddes för sexköp tog han timeout från sina uppdrag i partiet.

Statsminister Ulf Kristersson säger att Kjell Jansson får stöd av partiet.

– För det första är det en mycket allvarlig anklagelse. Men det är en anklagelse. Med det sagt är han föremål för en rättsprocess som jag varken kan eller vill kommentera i sig, säger Kristersson.

Statsminister Ulf Kristersson.

Han sa då också att det finns risk för att utpressningssituationen kan ha lett till en säkerhetsrisk.

– Sådant kan absolut vara säkerhetsriskabelt, men jag tänker inte ha någon uppfattning i det enskilda fallet eftersom vi inte vet vad som har hänt.

Moderaternas pressavdelning säger att Kjell Jansson får stöd av partiet. Aftonbladet har sökt Kjell Jansson, men inte fått något svar.

Aftonbladet har också sökt den åtalade kvinnan, men inte fått något svar.

Följ ämnen i artikeln