Svenska gängkonflikten eskalerar – utomlands

”Kommer blossa upp igen här”

Publicerad 2023-11-03

Sverige har skakats av brutala våldsdåd hela hösten.

Nu har gängkonflikten också flyttat utomlands.

– Vi ser hur gängkriminella flyr utomlands och blir angripna, säger gängexperten Gunnar Appelgren.

Foxtrots gängkrig har skakat Sverige, med mord, sprängningar och andra våldsdåd i Stockholm, Uppsala och flera andra svenska städer.

Dåden har pågått i veckor, ibland flera per dag. Men den senaste tiden har antalet våldsdåd blivit färre.

En förklaring till det kan vara att polisen gripit ett stort antal misstänkta.

– Väldigt många personer sitter frihetsberövade i ärenden i hela landet. Det gör att eventuella personer som man vill angripa, eller personer som angriper, inte har den möjligheten nu, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie och expert på gängkriminalitet.

Gunnar Appelgren, säger att gängkriminella flyr utomlands när de har en hotbild mot sig.

Flyr utomlands

Ytterligare en förklaring kan vara att många gängkriminella flytt utomlands.

– Det är ingen ny grej att de gör det. Vi har sett det tidigare i till exempel Spanien, Danmark och Turkiet. Man sticker utomlands om man har en hotbild, både för att komma undan rättvisan men också för att undvika att bli hittade av andra kriminella, säger Gunnar Appelgren.

Under hösten har ett flertal dåd kopplade till Foxtrots konflikt inträffat utomlands. Bland annat ett antal skjutningar i Turkiet, men så sent som på tisdagen även ett mord i Bosnien och Hercegovina.

– I vissa fall, som vi har sett nu, blir man hittad och angripen, säger Gunnar Appelgren.

Utländsk polis slår hårt mot gängkriminella svenskar

Flera svenska Foxtrot-medlemmar har också gripits utomlands – bland annat i Tunisien och i Serbien.

– När det skedde flera dåd i Spanien med svenska gängkriminella blev spansk polis väldigt effektiv mot dem. Turkiet har nog också känt på samma sak. Efter skottlossningen som skedde där i höstas har det förts en debatt i landet om det, säger Gunnar Appelgren, och fortsätter:

– De senaste händelserna kommer ge effekt utomlands. Man vill inte ha det svenska våldet eller de svenska gängmedlemmarna dit.

I flera tidigare insatser, bland annat i Spanien, har svensk polis samarbetat med utländsk polis för att ta fast svenska gängkriminella utomlands.

– Vi har ett robust och bra samarbete med andra länder. Framöver kommer det finnas ett större önskemål från de andra länderna om att faktiskt få stopp på de svenska våldsverkarna. Den svenska gängkriminaliteten sticker ut, och man vill inte ha det problemet utomlands, säger Gunnar Appelgren.

Kommer blossa upp igen

Men även om det kan verka som att våldet lugnat ner sig i Sverige, eller flyttats utomlands, tror Gunnar Appelgren att det snart kommer blossa upp här igen.

– Det kan verka lugnt på ytan, men det är det inte. Vi har tittat på hur våldet sett ut tidigare, och det kommer i vågor beroende på hur konflikterna ser ut. Det kommer toppar med många angrepp, sedan lugnar det ner sig, sedan får de tag i varandra igen. Förhoppningsvis kanske topparna blir lägre och lägre framöver, så det inte landar på en lika exceptionell nivå som nu under hösten, säger han.