”Uppdrag granskning”: Flera ryska spioner kvar i Sverige

Publicerad 2023-04-26

I går utvisade Sverige fem ryska diplomater, men minst åtta identifierade misstänkta spioner arbetar fortfarande kvar i Stockholm.

Det avslöjas i dag av Uppdrag granskning, som har identifierat totalt 38 ryska underrättelseofficerare i Norden.

– Rysslands underrättelsekapacitet placeras här för att bedriva olovlig verksamhet mot Sverige, alltså skadlig verksamhet mot Sverige, säger kontraspionagechef Daniel Stenling på Säpo.

De nordiska public service-bolagen SVT, DR, NRK och YLE har med hjälp av grävorganisationen Dossier identifierat 38 ryska underrättelseofficerare som varit eller är verksamma vid ambassaderna i Norden.

Det framgår i andra avsnittet av serien ”Skuggkriget” som sänds i dag.

I går berättade utrikesminister Tobias Billström (M) att fem ryska diplomater utvisas från Sverige.

Rysslands ambassadör i Sverige Viktor Tatarintsev.

– Deras aktiviteter på vårat territorium har varit oförenliga med deras status som diplomater, sa Tobias Billström till SVT i går.

Fem ombeds lämna Sverige

– Sverige har i dag kallat upp Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev och underrättat honom om att fem personer som är anställda vid ambassaden ombeds lämna landet på grund av att deras aktiviteter är oförenliga med Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser.

Ryska ambassaden i Stockholm.

Men det finns utpekade spioner som fortfarande arbetar kvar.

I ”Skuggkriget” identifieras 21 misstänkta spioner som varit verksamma vid ambassaden i Stockholm. Tre av dem utvisades 2022 och fem har lämnat landet av andra skäl, men fram till i går var 13 av 21 identifierade misstänkta spioner fortfarande kvar på ambassaden.

Även om de fem senast utvisade diplomaterna ingår i den gruppen, finns alltså minst åtta misstänkta spioner kvar.

Utrikesminister Tobias Billström.

I ”Skuggkriget” avslöjas även fyra aktiva underrättelseofficerare på den ryska ambassaden i Norge. En vecka innan seriepremiären utvisade dock Norge 15 ryska diplomater, och det är oklart om de fyra sista aktiva av totalt tio identifierade underrättelseofficerare var bland de utvisade.

Danmark utvisade 15 ryska diplomater i samband med den ryska invasionen av Ukraina. De sju underrättelseofficerare som avslöjas i Danmark har samtliga lämnat landet.

Minst åtta identifierade misstänkta spioner finns fortfarande kvar på ambassaden

Följ ämnen i artikeln