Storbritannien: Halv miljon ryska soldater kan vara döda vid årets slut

Publicerad 2024-01-13

En halv miljon ryska soldater kan vara döda vid årets slut.

Om antalet förluster håller i sig.

Det tror brittiska försvarsdepartementet enligt en beräkning baserad på ukrainska uppgifter.

Enligt en offentliggjord rapport från amerikansk underrättelsetjänst har redan 315 000 ryska soldater stupat eller skadats i kriget, uppger en källa för Reuters. Siffran utgör nästan 90 procent av den ryska militärstyrkan som landet hade vid början av landets invasion av Ukraina.

Enligt brittiska försvarsministeriet har det dagliga genomsnittet för antalet ryska soldater som stupat eller skadats svårt ökat med 300 under 2023. Siffrorna kommer från ukrainska myndigheter och ses inte som helt tillförlitliga, men enligt britterna kan de fungera som en fingervisning kring antalet döda.

Antalet döda kan bli halv miljon

Om genomsnittet för ryska förluster håller i sig, räknar de med att antalet döda och svårt skadade kan uppgå till en halv miljon under året, skriver de på X.

Orsakerna bakom de stigande dödssiffrorna, menar försvarsministeriet, har att göra med andelen välutbildade soldater som ersatts av en mer oerfaren och yngre ”masstyrka” sedan krigsutbrottet.

”Det kommer sannolikt att ta Ryssland mellan fem till tio år att återuppbygga den tidigare styrkan av välutbildad och erfaren yrkesmilitär”, skriver försvarsdepartementet.

En ukrainsk stridsvagn i närheten av fronten i Bachmut.

Oroar sig över lägre västligt stöd

Samtidigt ökar orosmolnen i Ukraina för ett lägre västligt stöd. Trots att det fortsätter vara högt så riktas Kievs oroliga blickar mot USA. Enligt en undersökning gjord av Pew Research Center har antalet amerikaner som tycker att stödet är för stort ökat från 7 till 31 procent sedan krigets inledning.

Undersökningen visar också på ett minskat intresse för stöd i EU.

För att stävja det minskade intresset har Zelenskyj åkt ut på en oannonserad rundresa i Baltikum. I Lettland, Litauen och Estland har han mött toppolitiker och media för att diskutera ”säkerhetsfrågor, EU och NATO-integration”.

”Men först och främst vår tacksamhet. För det kompromisslösa stöd för Ukraina sedan 2014 och speciellt nu, under Rysslands fullskaliga invasion”, skriver han på X.

President Putin.