Splittrat om vad som kan rädda klimatet

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2021-09-08

Värmeböljor, skyfall och glaciärer som smälter. FN:s klimatpanel IPCC pekade på snabba klimatförändringar i sin senaste rapport. Arkivbild.

Regeringen anklagades för plakatpolitik i riksdagens klimatdebatt, medan miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) drev på för mer radikala åtgärder än regeringens egen politik.

För en månad sedan visade en rapport från FN:s klimatpanel IPCC att klimatet förändras väldigt snabbt och att det kommer att krävas stora utsläppsminskningar för att klara klimatmålen.

– Jag hoppades att IPCC-rapporten skulle vara en väckarklocka som inte gick att ignorera, säger klimatminister Per Bolund (MP).

Världens länder har, enligt IPCC, en möjlighet att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, men då krävs åtgärder snabbt.

– Det ger oss åtta år med dagens utsläppstakt – inte mer, säger Bolund.

Stopp för bensinbilar

Han och Miljöpartiet anser därför att klimatpolitiken måste skärpas. Målet att Sverige ska ha netto nollutsläpp 2045 vill partiet tidigarelägga till 2035. Om bara fyra år ska ett säljstopp för nya bensin- och dieselbilar införas och partiet vill också förbjuda utvinning av fossila bränslen i Sverige.

Centerns Magnus Ek kan tänka sig att skärpa klimatmålet, men ger inte mycket för de andra förslagen.

– Jag tror inte att det är det mest effektiva vi kan göra, säger Ek och lyfter i stället fram ny teknik och innovationer.

Per Bolund kritiserade Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna för att inte ta IPCC-rapporten på allvar.

Symbolpolitik

Men de attackerade regeringen i sin tur för att bedriva symbolpolitik. Kritiken var särskilt hård mot att kärnkraften avvecklas samtidigt som behovet av elektrifiering ökar, liksom att det inte finns tillräckligt med laddstolpar.

– Vi har provat regeringens plan i sju år, och den har inte lyckats så bra eftersom utsläppen inte minskar som de borde, säger Moderaternas klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz.

Men Bolund avvisar att mer kärnkraft skulle vara lösningen på klimatkrisen.

– Kärnkraften är för dyr, för långsam och löser inte våra problem här och nu, säger Bolund.