Försvarsministern: Vi var dumma som avskaffade värnplikten

Uppdaterad 2022-03-28 | Publicerad 2022-03-27

Finland var bättre på ett analysera det säkerhetspolitiska läget.

Det säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) i SVT:s Agenda.

– Vi var så pass dumma att vi avskaffade värnplikten med några få röster, säger han.

Sverige måste utöka sin värnplikt – det är försvarsminister Peter Hulqvist tydlig med. Dagens 5 000 män och kvinnor som utbildas varje år i Sverige räcker inte.

Men hur och när och i vilken omfattningen vill han inte svara på i Agendas specialsändning om säkerhetsläget i Sverige. Finland, som har kvar allmän värnplikt, har omkring 280 000 soldater i sin krigsorganisation.

Peter Hultqvist.

– För det första så var det så att Finland var bättre än Sverige när det gäller att analysera läget. Vi var så pass dumma att vi avskaffade värnplikten med några få röster som övergick i riksdagen, säger försvarsminister Peter Hultqvist i programmet.

”Statements om si och så”

Värnplikten lades vilande 2010 under styrande alliansregering. Sverige återtog en del värnplikten 2014 och utökade den 2018. Peter Hultqvist betonar återkommande att det tar tid att bygga upp försvaret igen. Sverige har nu en målsättning att öka försvarsanslaget till två procent av landets BNP över kommande år.

Vad det rent konkret ska innehålla vill försvarsministern inte gå in närmare på och hänvisar till att det nu är en pågående process.

– Jag hoppas att alla partierna blir överens för att det ska vara genomförbart. Så att det inte blir att vi står här nu och gör några statements om att si och så ska det bli, utan ett genomarbetat besked när vi har gjort jobbet, säger han.

När ett besked kan komma ville han inte meddela.

– När vi är klara med vad försvarspropositionen ska bli och det konkreta innehållet om de två procenten, då får man det slutliga beskedet och då hoppas jag att vi är överens allihopa, säger han.

”Sällan jag håller med Carl Bildt”

Även Nato-frågan diskuterades under de två timmar långa programmet. Enligt en Sifo-undersökning vill 43 procent av tillfrågade svenskar att Sverige går med i Nato. Om Finland går med, vill 63 procent av svenskarna gå med.

Nooshi Dadgostar, V.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar, som efterfrågat alliansfrihet, betonade att svenska partierna bör arbeta tillsammans i frågan och stå enade som land. Hon anser att Sverige är tryggare utanför en militär allians, men vill ha ”bred samsyn”.

– V gör detta tillsammans som ett folk och en nation. Det är inte ofta jag håller med Carl Bildt, men i den här frågan gör jag det. Det finns vänster och höger, men svenskt försvar är alla vi svenskar tillsammans, säger hon i programmet.

Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för KD som är för ett Nato-medlemskap, säger att ett alliansmedlemskap skulle öka tryggheten för Sverige.

– Vi klarar oss inte på egen hand. Vi är beroende av omvärlden och det här med försvarssamarbeten som nämnts, visst är det bra, men det är med försvarsgarantier som gör skillnad. Man kan inte lösa en försäkring när det börjat brinna, säger han.

Avmarsch från Gotlands regemente.