Journalistförbundet: "Det är en tragedi"

Publicerad 2011-12-21

Domen är det värsta tänkbara scenariot enligt SJF

En tragedi för Johan Persson och Martin Schibbye och deras familjer.

Och ett stort bakslag för pressfriheten.

Det säger Anita Vahlberg från Svenska journalistförbundet, som är på plats vid rättegången i Addis Abeba.

Svenska journalistförbundet, SJF, har sänt ner två representanter till Etiopien, Pär Trehörning, ombudsman för yttrandefrihetsfrågor och Anita Vahlberg, internationell sekreterare.

Svenska journalistförbundet, SJF, har sänt ner två representanter till Etiopien, Pär Trehörning, ombudsman för yttrandefrihetsfrågor och Anita Vahlberg, internationell sekreterare.

"Värsta tänkbara scenariot"

När Aftonbladet når dem på telefon, sitter de utanför rättegångssalen. Anita Vahlberg är upprörd.

– Det här är det värsta tänkbara scenariot. Man var visserligen inte helt oförberedd på den här utgången, men när det väl uttalas är det omtumlande, säger hon och fortsätter:

– Det här är naturligtvis en tragedi för Martin Schibbye och Johan Persson och deras familjer. Och det är ett stort bakslag för pressfriheten.

– Det är viktigt att vara på plats. Det här handlar om pressfrihet, man har fängslat två journalister som försöker göra sina jobb, säger Pär Trehörning.

Uppmärksamheten viktig

Trehörning vill i detta skede vara försiktig i sina uttalanden om domen, av hänsyn till journalisternas säkerhet.

– Jag kan inte säga så mycket just nu, säger han.

SJF försöker nu stödja sina fängslade medlemmar genom att fortsätta skapa opinion och samla in pengar för rättsprocessen, uppger Anita Vahlberg.

– Det som skiljer Martin Schibbye och Johan Persson från många många andra journalister som fängslats efter att ha försökt värna det fria ordet är den uppmärksamhet de får, och den är viktig, säger hon till Aftonbladet.

På Svenska journalistförbundet kontor i Stockholm togs beskedet om domen emot med bestörtning.

Regeringen måste agera

– Det här var den värsta tänkbara scenariot, domen är inte helt oväntad men väldigt nedstämmande. Det är en jättetragedi för Martin och Johan och deras anhöriga. Men även för pressfriheten och hela demokratiseringsprocessen i Etiopien, säger Jonas Nordling, ordförande på förbundet.

Nu anser Svenska journalistförbundet att regeringen Reinfeldt måste agera.

– Det är en fruktansvärd situation för Martin och Johan och deras familjer. Det är tydligt att de inte har ägnat sig åt att stödja terrorism utan att de har varit ute på ett journalistiskt uppdrag. Nu måste Sveriges regeringen göra allt som står i sin makt för att få hem Martin och Johan, säger Ulrica Widsell, vice ordförande i journalistförbundet.