SD vill ge allt till alla

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2010-03-27

Oklart hur det ska betalas

Efter krissiffrorna: Nu vill Sverigedemokraterna ge allt till alla.

Men hur satsningarna ska betalas är inte klart.

– Summorna kan jag inte säga så mycket om, men vi räknar med att det kommer att räcka, säger Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna rasar i opinionsmätningarna. Enligt de senaste mätningarna från Sifo och Synovate får SD 3,8 respektive 3,6 procent och hamnar därmed utanför riksdagen. I dag har partiet valkonferens i Stockholm för att slå fast satsningarna till valet och det står klart att det är genom plånboken Sverigedemokraterna vill vinna väljarna.

Pensionärerna

Mest satsar man på pensionärerna, där SD lovar långt mer än dubbelt så stora skattesänkningar som alliansen, totalt 13 miljarder kronor.

– De äldres villkor har under mycket lång tid försämrats. Klyftan mellan de som jobbar och de som pensionärer växt oerhört. Vi har fått vårt, nu är det dags att pensionärerna får sitt, sa Jimmie Åkesson i sitt tal och rev ner stora applåder.

Men det är inte bara pensionärerna som får mer. SD lovar också höjd föräldrapenning, höjd a-kassa och höjt vårdnadsbidrag. Dessutom vill man göra en rejäl upprustning av försvaret, återinföra värnplikten och anställa mer personal i offentlig sektor.

Samtidigt vill man behålla alla de jobbskatteavdrag som regeringen har infört. Och hur hela önskelistan ska betalas är ännu oklart. Den enda summa Jimmie Åkesson preciserar är en nedskärning av biståndet med 10 miljarder kronor.

Den viktigaste besparingen är dock en strängare invandringspolitik som enligt Jimmie Åkesson kan spara ”tiotals miljarder på sikt”. SD vill begränsa asyl- och anhöriginvandringen till 5 000-10 000 per år, jämfört med knappt 45 000 i dag. Några exakta beräkningar på hur mycket det ska ge statskassan är inte klara.

”Kan ändras”

– Jag vill inte binda mig vid någon siffra nu eftersom det där kan ändras. Den stora kostnaden finns ju runtomkring. Invandringen medför ju kostnader som inte syns i statsbudgeten, säger Jimmie Åkesson.

En undersökning från Sifo slog i veckan fast att bara tre procent av väljarna rankar invandringsfrågan som den viktigaste valfrågan. Jimmie Åkesson menar dock att det inte är en korrekt beskrivning av verkligheten.

– Slutsatsen jag drar av det är att det egentligen inte finns någon riktig debatt om invandringspolitiken i dag. Vi har inte lyckats lyfta den på det sätt vi hade hoppats på.

Följ ämnen i artikeln