Så isoleras SD i riksdagen

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2012-11-14

Aftonbladet avslöjar: Så hindras SD från att få verkligt inflytande över politiken

Efter två år är Sverigedemokraterna inne i den sociala värmen i riksdagen.

Men samtidigt smids nya planer bland motståndarna på hur partiet även fortsatt ska isoleras från politiskt inflytande.

Aftonbladet kan i dag avslöja hur riksdagsledamöter skriver om sina motioner – för att slippa förknippas med SD.

Inför riksdagsvalet 2010 var både statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och S-ledaren Mona Sahlin tydliga med att de aldrig skulle komma att samarbeta med Sverigedemokraterna. De ville ”inte ens ta i dem med tång”.

När partiet senare gjorde entré i riksdagen var tonläget högt.

Ville porta SD från utskott

Vänsterpartiet vägrade att ha sitt kansli på samma våning som sina nya riksdagskollegor och de större partierna förde en diskussion om hur nykomlingarna skulle kunna portas från utskotten. Något som dock aldrig blev fallet.

Aftonbladet har kartlagt hur attityden mot SD:s tjugo ledamöter har förändrats under de drygt två år som partiet suttit i riksdagen. Samtal med ett 30-tal ledamöter från alla de politiska partierna visar att SD:s företrädare är insläppta i den sociala värmen – även om många var skeptiskt inställda i början.

– Jag tycker att de flesta behandlar dem korrekt, vilket jag tycker att man ska. Däremot förhandlar vi ­inte med dem, säger riksdagsledamoten Anna-Lena Sörenson (S).

”Skiljer på sak och person”

Men det finns fortfarande ett visst avståndstagande bland flera.

– Vi ser en fara i att bli ”hej och kompis” med dem. Det legitimerar deras existens någonstans. Man ska kunna skilja på sak och person, men jag tror inte att det är någon som utvecklat någon kompisrelation, säger en källa.

Hans Linde, gruppledare för V, menar att SD själva velat odla bilden av sig själva som ”offer” i riksdagen.

– Men de är verkligen inte så, de har samma möjligheter som alla andra. Men jag väljer att inte äta lunch med rasister, den rätten förbehåller jag mig. Å andra sidan tror jag ointresset är ömsesidigt, säger han.

”Trevligt – förutom Ohly”

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att han aldrig haft något problem med den sociala biten i riksdagen.

– Det har varit trevlig stämning från dag ett, förutom när Lars Ohly inte ville sitta tillsammans med mig i sminket på SVT:s val­vaka, säger han.

Men även om Åkesson och de andra är inne i den sociala värmen – så har man stora politiska problem. Inget parti vill samarbeta med dem, och inte heller ha några överläggningar med dem.

Men enligt SD själva förekommer diskussioner under mötena i utskotten. Dessutom har partiet möjlighet att – som tungan på vågen – fälla regeringen om man röstar med förslag från de övriga oppositionspartierna.

Vissa ledamöter går långt för att inte ha något samröre med SD. Aftonbladet kan i dag avslöja att några av Miljöpartiets ledamöter ibland skriver om sina motioner om de får reda på att SD:s företrädare kommer att stötta förslaget.

”Inte förknippas”

– Det är några få ­ledamöter som gör så, eftersom de tycker att det finns en risk för att deras förslag kidnappas och vänds till en invandringskritisk fråga. Då petar de in något för att hålla frågan ren från spekulationer, säger en MP-källa.

Det handlar bland annat om en motion om ett EU-direktiv som rörde bärplockare i Sverige.

– Då skrev vi in att det är viktigt med ett öppet EU och att migration är positivt. Men SD anslöt sig ändå. I andra fall har vi petat in saker som gjort att de inte har kunnat ansluta sig, säger en MP-källa.

Ett annat exempel var en motion som handlade om att det var viktigt med säkerhetsinformation på svenska på utländska leksaker som säljs i Sverige. Då lade MP in att även andra språk var välkomna. Det hela slutade med att SD inte stödde förslaget.

”Måste handla om politik”

SD:s partisekreterare Björn Söder tycker att agerandet är löjeväckande.

– Det måste handla om att få igenom sin politik, oavsett vem de får stöd av. Jag skulle inte betacka mig för stöd från något parti i någon fråga vi driver, även om vi har olika perspektiv, säger han.

Strunta i SD – se
verkligheten

Följ ämnen i artikeln