EU-förslag om gratis frukt i skolan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-08

MODERATERNA NOBBAR GRATIS FRUKT. Säger nej till EU-förslag om att barn i skolorna i hela EU borde få gratis frukt.

EU-kommissionen vill lägga närmare en miljard på gratis frukt och grönt till skolor.

Man vill att medlemsländerna ska bidra med lika mycket.

Men företrädare för svenska regeringen vill inte vara med.

– Vi är tydligt emot. Det är nyttigt att äta frukt och grönt, men det är inte EU:s sak att subventionera det, säger Anna Kinberg Batra, moderat och ordförande i riksdagens EU-nämnd.

Förslaget lades fram av EU-kommissionen på tisdagen. Men det diskuterades övergripande i EU-nämnden redan förra veckan, med anledning av vilken position regeringen ska ha när jordbruksministrarna ska få en första presentation av det den 15 juli.

Samtliga riksdagspartier ogillar förslaget, enligt Kinberg Batra.

Det är, enligt henne, ett typexempel på sådant som EU borde överlåta åt medlemsländerna själva. Det handlar också om att hålla i EU:s pengar.

EU-kommissionären med ansvar för jordbruksfrågor, danska Marianne Fischer Boel, föreslog redan för två år sedan att EU-stöd skulle användas till att dela ut gratis frukt och grönt i skolor. Men förslaget bedömdes då inte vara riktigt moget. Efter något års samråd med branschen och andra berörda kommer Fischer Boel nu med mer konkreta planer.

Hon vill vika 90 miljoner euro per år, knappt 900 miljoner kronor, på ett program som medlemsländerna kan använda. Frukten och grönsakerna som ska delas ut är sådana som annars hade förstörts, för att de inte kan säljas på den vanliga marknaden till rimliga priser eller på rimliga villkor.

Medlemsländerna ska, enligt förslaget, bidra med lika mycket pengar som kommissionen bidrar med.

Skälen till förslaget är flera, det som Fischer Boel trycker mest på är att hon vill använda EU:s frukt- och gröntstöd vettigare än hittills och samtidigt bidra till sundare kostvanor och minskad fetma bland skolbarn.