Förbättra dina semesterbilder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-20

Fototips från fotografen Niklas Alexandersson

Trött på att alla bilder i semesteralbumen ser likadana ut? Se till att vinterns semesterbilder blir bättre – här är fotografens bästa tips och råd.

Se till att årets semesteralbum håller högre kvalitet än föregående: följ fotografen Niklas Alexanderssons tips för bättre semesterbilder.

Landskapsbilder

Att fota landskap är svårare än det ser ut – det som är vackert i verkligheten gör sig inte alltid lika bra på bild. Landskap är en sådan sak.

– Ofta tar man upp kameran och bara trycker av. Sen blir bilden platt och tråkig, säger Niklas Alexandersson.

Men det finns flera enkla sätt att förbättra bilderna.

– Ett tips är att jobba med förgrund och bakgrund. Om du till exempel vill fota en ko i en hage så kan du ha ett staket i förgrunden, eller som en ram kring kon. Då blir scenen i bilden i flera nivåer och mer intressant.

Porträttbilder

Klassiska semesterbilder är på barnen. Lekande, badande, sovande och så vidare.

– Viktigt att tänka på för att ta bra porträttbilder är att ha en enkel bakgrund så att personen kommer i fokus. Det är också viktigt att gå nära, ett vanligt misstag är att man står för långt ifrån.

En mängd tekniska detaljer kan också förbättra dina sommarbilder – och det behöver inte kosta skjortan.

– Har man en vanlig liten kompaktkamera med zoom, alltså en sådan liten ”semesterkamera” som de flesta har, så kan man tänka på att gå lite längre ifrån objektet och zooma mycket. Istället för tvärtom. Det gör att det blir ett kortare skärpedjup, tipsar Niklas Alexandersson.

Djurbilder

Bilder på hunden, hästen eller katten är också vanliga motiv i semesteralbumet. Men djur är svåra – förutom att de inte vill sitta stilla så har de en förmåga att inte alls se lika söta ut på bild som i verkligheten.

– Se till att komma i samma nivå som till exempel hunden. Ta bilden från hundens ögonhöjd istället för uppifrån.

Niklas Alexandersson är själv uppvuxen med djur, och vet hur svårt det kan vara att få älsklingen att sitta stilla och posera.

– Om den inte vill vara stilla för fotograferingen så kan det vara bra att använda en kort slutartid. Då blir det inte suddigt lika lätt. Ibland finns det ett program i kameran som heter ”Pets”, det är anpassat för just djurfotografering, säger han.

Själv tar Niklas Alexandersson gärna lite oskarpa bilder. Han mesanr att man inte ska vara rädd för att låta djurets rörelse synas. En suddig svans visar ju att hunden viftar glatt på den, och en lite suddig man på en annars skarp häst kan göra bilden levande.

– Jag tycker att det kan vara kul att göra tvärtemot, det vill säga använda en lång slutartid så att det blir lite suddigt. Då kan man få en känsla av att hunden rör sig. Det kan bli lite roligare bilder då, säger Niklas Alexandersson.

Solnedgångar

Den där vackra ljumma rosalila kvällshimlen, precis när solen sänker sig ner i havet eller bakom bergen, är ett eftertraktat motiv för många. Det är då man som allra mest vill fånga ögonblicket. Och det är då det är som allra svårast.

– Solnedgångar kan vara riktigt svåra att få till. Att verkligen fånga känslan. Problemet är att solen är så ljus och resten av landskapet så mörkt. Det blir för stora kontraster. Mitt bästa tips är att fokusera på någon detalj: vad fint ljuset faller just på den där klippan eller hur det där trädet kastar sin skugga. Fota sedan detaljen så blir det lättare att fånga helheten, säger Niklas Alexandersson.

Hitta din fotobutik på
nätet

Följ ämnen i artikeln