Björn Söder om kulturbråket: ”Ska värna vårt kulturarv”

Publicerad 2023-05-09

Politiker ska kunna dra undan skattepengar för kultur som är olämplig och inte ligger i medborgarnas intresse.

Det menar SD-toppen Björn Söder som också vill att inriktningen för skattefinansierad kultur ska vara ”att värna vårt kulturarv”.

– Vänstern har varit dominerande och härskat över svensk kulturpolitik sedan 1968 och borgarna har inte vågat göra någonting, säger han.

SD-toppen Björn Söder skrev på måndagskvällen en tweet om att ”kulturkriget” har börjat. Bakgrunden är en fråga som blossade upp under SVT:s partiledardebatt – vilket inflytande politiken ska ha över kulturen.

Söder anser att politiken måste börja ifrågasätta vilken kultur som finansieras med skattemedel.

– Varför är kulturpolitiken ett fredat område. Vi ska se till att våra surt förvärvade skattepengar ska gå till det som människor ha nytta av, säger han.

SD-toppen Björn Söder anser att skattefinansierad kultur måste börja ifrågasättas.

”Ska inte gå till det som är olämpligt”

Vill du att pengar ska dras in för kulturverksamheter som du tycker är olämpliga?

– Jag tycker absolut att man ska prioritera verksamheter som ligger i medborgares intresse. Att satsa på vansinnesprojekt som i Malmö, där man använder skattekronor för att spela in tystnad, eller att ordna teater i skogen för insekter, det är att slänga pengar i sjön. Politiker ska sätta ramar och riktlinjer för vad skattepengar går till.

Hur ska det gå till när politikerna sätter ramar?

– Det får man utreda, men genom olika inriktningsbeslut på vilken kultur som man ska prioritera. Det är inget konstigt. Miljöpartiet gav inriktningen att man ska främja mångkultur, ingen höjde på ögonbrynen då.

”Värna vårt kulturarv”

Vem ska avgöra vilken kultur som är lämplig eller olämplig?

– Vi har institutioner som delar ut medel och liknande, det får föras där. Men det ska finnas tydliga riktlinjer för vad pengar ska gå till när det är skattemedel.

Gulan Avci (L) krävde tidigare under tisdagen att SD ska agera mot Björn Söder.

Ska SD lägga fram konkreta förslag så att kulturen blir hårdare styrd?

– Jag tycker att man bör ha inriktningar på vad skattemedel ska gå till.

Hur ska en sådan inriktning se ut?

– Det är svårt att se exakt i detalj, det får man diskutera. Man kan till exempel besluta att vi ska värna vårt kulturarv, att det är där fokus ska vara. Då är det det som pengarna ska gå till, eftersom det ligger i medborgarnas intresse.

Kulturutövare är på vänstersidan

Det svenska kulturarvet?

– Vårt gemensamma kulturarv, det kan vara alltifrån det svenska, det lokala eller regionala. Det är en diskussionsfråga. Det prövas i syvende och sist av väljarna. Politiker har ett ansvar för att vi fördelar våra gemensamma pengar.

Björn Söder understryker att det är upp till var och en att syssla med kultur, inom lagens ramar. Där ska kulturen vara fri. Men om det är skattefinansierat så måste politikerna kunna ha synpunkter och styra.

– Jag menar att genom att politiker beslutar att vi ska fokusera på detta och detta, så är det detta som ska gälla. Gillar inte medborgarna vad vi fokuserar på inom kulturområdet då röstar väljarna inte på oss. Att säga att det är ett fredat område för att vi ska ha ett armlängst avstånd, det är fulltständigt fel.

Följ ämnen i artikeln