En sångare var sjuk – smittade nästan hela kören

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-05-14

En av sångarna gick till kören med symtom.

Mindre än två veckor senare var 87 procent av deltagarna coronasjuka.

Repetitionen används nu som varnande exempel av amerikanska myndigheter.

Kören Skagit Valley chorale i delstaten Washington övar varje tisdag 18.30 till 21. Repetitionen den 10 mars skulle bli ännu ett i raden av så kallade superspridarevent i den pågående pandemin.

En av deltagarna hade haft influensaliknande symtom i tre dagar men gick till kören i alla fall. Ännu skulle det dröja två veckor innan myndigheterna identifierat coronautbrottet i delstaten och satt invånarna i karantän.

Smittspridningen bland de övriga 61 närvarande sångarna gick fort. Redan inom två dagar hade minst sex medlemmar fått feber och mindre än två veckor senare var 53 av koristerna sjuka i bekräftad eller misstänkt covid-19. Två av dem dog i sviterna av sjukdomen, uppger CNN.

Grafik över hur många personer sångaren smittade.

Myndigheterna tar upp fallet

Amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, tar upp fallet med kören i sin senaste veckorapport och uppmanar människor att undvika grupper, hålla avstånd och bära ansiktsmask.

Sångarna satt på stolar i kyrksalen med uppskattningsvis 15–25 centimeters mellanrum. Mitt i repetitionen hade de fikapaus med kakor och apelsiner och på slutet hjälptes de åt att stapla stolarna.

Medvetna om det begynnande coronahotet lät de dock bli att kramas eller ta i hand och de spritade händerna vid ankomst.

– Det vi lär oss är att det här viruset i vissa situationer är mycket mer smittsamt än vi trodde möjligt, säger Howard Liebrand från de lokala hälsomyndigheterna till tidningen Komonews.

Även andra körer i världen har drabbats hårt av corona, enligt The Guardian. I Nederländerna blev 102 och 130 sångare smittade efter en konsert i Amsterdam 8 mars. En av körmedlemmarna dog.

Det är oklart exakt hur smittan spred sig i kören.

Teorin: Sjungande kan sprida smitta

Exakt hur smittan spreds är oklart, men enligt CDC:s rapport om Washington-kören kan själva sjungandet ha bidragit till att små droppar, aerosoler, frigjordes i utandningsluften från den smittade sångaren.

”Vissa personer, kända som superspridare, släpper ut fler aerosolpartiklar än andra. Det kan ha bidragit till detta och andra tidigare kända superspridarevent”, skriver myndigheten i sin rapport.

Det finns dock rön som motsäger att sång som sådan bidrar till ökad smittspritning, uppger The Guardian. En expert på luftströmmar vid Münchens militäruniversitet har i försök uppmätt att en sångare sprider luften en halvmeter framför sig, medan flöjt, oboe och klarinett kan utgöra större fara.

Mount Vernon Presbyterian Church i delstaten Washington.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen