Ex-pojkvännens underliga idéer om Wilma före mordet

Publicerad 2020-05-13

Ex-pojkvännen åtalas för att ha dödat Wilma i sin lägenhet och gömt hennes kropp.

I polisutredningen vittnar flera personer om 23-åringens udda beteende före mordet.

– Han trodde hon var Satan och samarbetade med Demokraterna mot Trump, har ett vittne berättat för polisen.

Wilma Andersson försvann den 14 november i Uddevalla förra året och in i det sista hoppades familj och vänner att den 17-åriga flickan skulle återfinnas vid liv.

Två veckor senare släcktes allt hopp då polisen hittade en kroppsdel i flickans tidigare pojkväns lägenhet.

– Det var huvudet från kroppen som påträffats och därmed stod det klart att Wilma var död, säger åklagaren Jim Westerberg.

Hade tidigare varit våldsam

I utredningen har ett stort antal personer hörts som vittnen och flera av dem pekar på ex-pojkvännens underliga beteende kort före mordet. 

Ett vittne beskriver hur 23-åringen blivit personlighetsförändrad och hur han gav uttryck för underliga idéer kring Wilma.

– Han trodde hon var Satan och samarbetade med Demokraterna mot Trump, har vittnet berättat.

Ett annat vittne har berättat för polisen hur pojkvännen tidigare varit våldsam mot Wilma och tryckt en hand eller kudde mot hennes ansikte.

– Han har brutit ned henne och kontrollerat henne. Han har bestämt vilka kläder hon ska ha på sig och vilka hon fick prata med, säger ett vittne till polisen.

Flera vittnen berättar att mannen var mycket svartsjuk på den 17-åriga flickan. Han ska till och med ha tvingat henne att ha en gps-övervakningsapp installerad i sin telefon så att han kunde följa varje steg hon tog.

Polisen misstänker att ex-pojkvännen dödade Wilma i sin lägenhet i Uddevalla. Under en pressträff radade polis och åklagare upp omständigheterna som pekar på det:

Där sågs hon senast i livet.

Grannar har hört kvinnoskrik från lägenheten som plötsligt tystnade.

Blodspår pekar på att det skett ett grovt våldsbrott i lägenheten.

Ex-pojkvännen har genomgående förnekat brott – trots fynden i hans lägenhet.

– Han förnekar alla anklagelser, han tillbakavisar att han har med hennes död att göra, säger hans försvarsadvokat Beatrice Rämsell.

I förhör säger 23-åringen, enligt GP, så här om misstankarna:

– Om jag hade styckmördat min tjej så hade jag inte sparat hennes huvud.

Han säger också:

– Jag kan inte stycka en kropp, det är inte jag. Det verkar som att ni glömmer bort att det här är en tjej som jag har älskat och att jag har levt mitt liv perfekt och jag är inte kapabel till något sånt.

”Andra bär ansvaret”

Enligt advokaten menar ex-pojkvännen att någon annan placerat huvudet i parets bostad.

– Han menar att det inte är han själv som har orsakat att den kroppsdelen finns där, utan att det finns andra som bär det ansvaret. Han har pekat ut vad han själv har för tankar och idéer om det, säger Beatrice Rämsell.

Vem skulle det vara?

– I hans förhör finns både namnangivelser men också i vilken riktning han misstänker den som är skyldig till detta finns, säger Beatrice Rämsell.

En paragraf 7-undersökning, en så kallad mindre sinnesundersökning, har tidigare visat att 23-åringen kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Denna chatt är stängd.

  • Gustaf Tronarp
    13 maj 2020

    Därmed avslutar vi liverapporteringen om åtalet efter Wilmas försvinnande. Fortsätt följa vår bevakning på Aftonbladet. Tack!

  • August Håkansson
    13 maj 2020

    Angående Wilmas huvud som hittades i parets gemensamma bostad säger advokaten:

    – Han har haft lite olika förklaringar. Han menar att det inte är han själv som har orsakat att den kroppsdelen finns där, utan att det finns andra som bär det ansvaret. Han har pekat ut vad han har själv har för tankar och idéer om det. 

    – Det finns i hans förhör både namnangivelser men också i vilken riktning han misstänker att den som är skyldig till detta finns, säger Beatrice Rämsell. 

  • August Håkansson
    13 maj 2020

    Expojkvännens försvarsadvokat Beatrice Rämsell säger till Aftonbladet att hennes klient är lättad över att det nu blir rättegång. 

    – Han tycker att det är skönt att det blir rättegång så att han får möjligheten att få saken prövad ordentligt nu. Han välkomnar det. 

  • Gustaf Tronarp
    13 maj 2020

    Peter Olsson, som också företräder ex-pojkvännen, säger till SVT att det finns luckor i förundersökningen.

    – Jag kan konstatera att det är en väldigt omfattande utredning och man har pratat med väldigt många personer men i de avgörande delarna finns stora brister.

    – Man vet inte hur hon dog, när hon dog eller var hon dog. Det är en stor brist om man ser det från åklagarperspektiv.

  • Gustaf Tronarp
    13 maj 2020

    Tidningen Bohusläningen har pratat med Beatrice Rämsell, ex-pojkvännens advokat.

    – Klart att den uppgiften är häpnadsväckande, något annat kan man inte säga, säger hon om att Wilmas huvud hittats i hans bostad.

    – Men min klient säger att han inte har med saken att göra.

Poliser utanför bostaden under sökinsatsen.