Tufft för kommunen när många stannar hemma

Publicerad 2020-03-19

Per-Erik Ebbeståhl, längst till vänster, vittnar om ett ansträngt läge till följd av coronaviruset.

Hos Malmö stad ska man infinna sig på arbetet om man inte uppvisar sjukdomssymtom.

Men många medarbetare har stannat hemma de senaste dagarna.

– Personalläget är redan i dag ansträngt, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg.

Malmö stad kallade på torsdagsförmiddagen till presskonferens med anledning av spridningen av coronaviruset. På en pressträff som mestadels handlade om gymnasieskolorna och vuxenutbildning, som på torsdagen övergick till nätbaserad undervisning, informerade man även om den nuvarande situationen i Malmö stad.

Kommunen brottas i dag med ett ansträngt personalläge.

– Till stor del är det beroende av att våra medarbetare tagit de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten på allvar, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg på stadskontoret.

Vid sjukdomsymtom väljer kommunala medarbetare att stanna hemma. Någonting som gjort att man inom framförallt hälsa, vård och omsorg söker efter fler medarbetare.

Var fjärde sjuksköterska borta

– Man målsöker egentligen unga pensionärer, om vi uttrycker det så. Vårdpersonal som slutat i närtid och hör om de kan tänkas komma tillbaka och jobba lite mer, säger Per-Erik Ebbeståhl som betonar att det främst är sjuk- och undersköterskor de har ett behov av.

Även om han betonar att den ansträngda situationen är under kontroll brottas hälsa, vård och omsorg i dag med ett kraftigt personalbortfall. I onsdags var 25 procent av Malmös sjuksköterskor hemma från jobbet på grund av sjukdomssymtom.

– Det är det här vi behöver få lite bättre kontroll på på verksamhetsnivå. Våra befintliga HR-system är ganska tungarbetade. Det är en viss fördröjning för att kunna se hur mycket personal vi har närvarande eller inte.

I princip alla av Malmö stads verksamheter är drabbade av en hög frånvaro. Inom förskoleverksamheten är cirka 25 procent av lärarna borta.

Än så länge menar Ebbeståhl att situationen är under kontroll.

Över 70 procent borta

– Men samtidigt har vi nästan en 70-procentig frånvaro bland förskolebarnen. Då är inte personalbristen lika akut. Så det är väldigt beroende på vilken verksamhet det rör sig om.

Den här veckan har alltfler förskolebarn stannat hemma.

– Vi har inte dagssiffrorna men i går hade vi 27 procent närvaro inskrivna förskolebarn. Den har gått neråt ganska snabbt de senaste dagarna.

Folkhälsomyndigheten meddelade i dagarna att människor i framförallt Stockholmsområdet bör jobba hemifrån. Hos Malmö stad ser man däremot helst att personalen finns på plats.

Ska vara på jobbet – om man är frisk

– Vår grundinställning här är att om man är frisk ska man vara på arbetet. Det har att göra med att vi har 26 000 anställda. Den absoluta majoriteten av dem har såna arbeten där man helt enkelt behöver vara på jobbet. Man har en relation med elever eller brukare på olika sätt, och det är väldigt svårt att genomföra hemifrån.

Men de som har arbeten de kan genomföra hemifrån, varför väljer man ändå den inriktningen?

– Det är för att vi ser att det är ett ansträngt läge. Om vi ska kunna hantera akuta eller snabbt uppkomna situationer är det i många fall viktigt att personal finns på plats, så länge man är frisk då såklart.