Halvering av trafiken på Öresundsbron

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Helgens inreseförbud i Danmark har  haft en tydlig påverkan på Öresundsbrons trafik.
Foto: Krister Hansson
Helgens inreseförbud i Danmark har haft en tydlig påverkan på Öresundsbrons trafik.

Inreseförbud, hårdare kontroller och allt fler som håller sig hemma.

Trafiken på Öresundsbron har den senaste tiden mattats av.

– Trafiken har minskat med över 50 procent de senaste dagarna, om man jämför med motsvarande period i fjol, säger John Alexander Sahlin, kommunikationsansvarig vid bron.

I lördags stängde Danmark gränsen. Personer som inte har ett giltigt skäl att åka in i Danmark - till exempelvis att man bor eller arbetar i landet - blir därför avvisade vid gränsen.

För att säkerställa att så är fallet har en inresekontroll upprättats på Pepparholm.

– De som inte har giltiga skäl att ta sig in i Danmark blir avvisade och får vända. Men det är ganska få som blir avvisade och trafiken rullar ändå på. Många har tagit till sig informationen om skärpta inreseregler och har uppenbarligen rätt bra koll, säger John Alexander Sahlin, kommunikationsansvarig vid Öresundsbron.

Ett undantag finns för de lastbilar som kör godstrafik, vilka inte behöver köra inom inresekontrollen utan istället kan fortsätta på motorvägen.

Foto: Öresundsbron
John Alexander Sahlin menar att minskningen synts ett tag.

”Naturligtvis också intäkterna”

Coronavirusets utbrott i Norden med effekten att många arbetar hemifrån och att besöksnäringen stängt ner har gjort att trafiken på Öresundsbron kraftigt reducerats de senaste veckorna.

Helgens inreseförbud gjorde att trafiken mattades av än mer.

– Man kan säga att trafiken har minskat med över 50 procent de senaste dagarna, om man jämför med motsvarande period i fjol, säger John Alexander Sahlin.

För Öresundsbron innebär det minskade intäkter.

– Det får effekter i form av att trafiktalet minskar under perioden. Trafiken påverkas och med den också naturligtvis intäkterna. Vi är beroende av trafik i båda riktningarna.

Svenska beskedet påverkar inte

Hur stora intäkter som går förlorade för Öresundsbron är för tidigt att säga just nu, men längre fram siktar man på att kunna presentera mer exakta siffror kring hur mycket trafiken minskat och vad det innebär i intäkter.

– Det vill vi gärna återkomma till och se på en längre tid. Vi tar det en vecka i taget och vill se det veckovis. Det är lite diffust än så länge men det är en tydlig nedgång i trafiken, på över 50 procent.

På tisdagskvällen beslutade även den svenska regeringen att stoppa alla icke-nödvändiga resor till Sverige. Inreseförbudet kom kort efter att EU meddelat om ett gemensamt inreseförbud och vänder sig till länder som står utanför EU.

– Just beskedet i går om EU:s gränser påverkar inte oss lika mycket. Man kommer ju inte direkt till oss från ett tredje land, utan man landar troligtvis först på Kastrup. Ingen kommer till bron direkt från ett tredje land.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE