Gängkriminella ute efter däck

Publicerad 2023-10-30

Det är dags att byta till vinterdäck, men för en del kan det bli en besvikelse.

För både gängkriminella och småtjuvar är vinterdäck ett hett byte.

– Det här är ett återkommande problem, framför allt på hösten. Det sker mycket stölder, och ganska omfattande stölder ibland, säger Marcus Anefur, presstalesperson hos polisen till P4 Östergötland.

Det är vinterväglag på flera platser i Sverige och det är därför dags att få grepp.

Polisen varnar nu för ligor och småtjuvar som snor dina däck.

– Det kan vara stora summor som försvinner. Både små, lokala tjuvar och gängkriminella som snor vinterdäck, säger Marcus Anefur, presstalesperson på polisen till P4 Östergötland.

Ligor riktar in sig både på privatpersoner och däckfirmor som har större kvantiteter av däck. Det kan röra sig om väldigt stora summor.

– För det första, ha däcken inlåsta och kanske till och med fastkedja. Det går också att sätta belysning, säger Marcus Anefur, presstalesperson hos polisen.

Varning för snöfall

Dessutom har höstlovet börjat med vinterväder på många platser i Sverige. Under måndagen drar det in ett rejält snöoväder, och i Värmland kan det komma upp till 30 centimeter.

– Där handlar det om större mängder snö, mellan en och två decimeter. Lokalt kan det kanske till och med vara ännu mer, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI, till TT.

SMHI hade gått ut med en orange varning för kraftiga snöfall i området. Det kan bli mycket svårt att komma fram på vägarna, och dessutom är det stor risk för strömavbrott med kollektivtrafik.

– Låt gärna din bil stå hemma, särskilt om vinterdäcken inte är på, säger Lars-Johan Sahlin, säkerhetskoordinator på Räddningstjänsten Karlstadsregionen, till NWT.

Följ ämnen i artikeln