Uppgifter: ”Ryssland förbereder flera års krig”

Publicerad 2023-10-01

Ryssland förbereder sig för flera års krig i Ukraina, enligt brittiska försvarsministeriet.

Under 2024 kommer 30 procent av den ryska statsbudgeten gå till kriget, enligt läckta dokument som försvarsministeriet hänvisar till.

Följ ämnen
Ukraina

"Det är mycket troligt att Ryssland kan klara detta under 2024, men bara på bekostnad av resten av ekonomin", skriver brittiska försvarsministeriet.

Ryske finansministern Anton Siluanov har tidigare erkänt att försvarsutgifterna ökar, men han hävdade då att även andra områden i statsbudgeten får mer pengar, enligt exilryska tidningen Meduza.

De läckta dokumenten kring den ryska försvarsbudgeten visar att sex procent av Rysslands bruttonationalprodukt – 10,8 biljoner rubel, vilket motsvarar 1 200 miljarder kronor – kommer att läggas på kriget under 2023, enligt brittiska försvarsministeriet. Det är 68 procent mer än året innan.

Nyligen har den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu sagt att han bedömer att kriget i Ukraina kommer att pågå till 2025, enligt Meduza.

Samtidigt kommer uppgifter från Storbritannien om att landet kan komma att skicka militärer till Ukraina, för att utbilda ukrainska trupper på plats.

Den brittiske försvarsministern Grant Shapps säger till tidningen The Telegraph att han pratat med höga arméföreträdare om att flytta ”utbildning och produktion av militär utrustning” till västra Ukraina.

Dmitrij Medvedev, som är vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, gick under söndagen till motattack, kallade Shapps en ”kretin” och uppgav att brittiska instruktörer på ukrainsk mark kommer att ”förvandlas till ett legalt mål” för ryska armén, skriver Meduza.

Senare under söndagen klargjorde den brittiske premiärministern Rishi Sunak att det inte är aktuellt att skicka brittiska militärer till Ukraina, enligt BBC.