Därför drar Putin en rövare om vikingar

Lekledare Carlson drar på sig den foliefodrade badmössan och bjuder in till två timmar fri simning i Vladimir Putins föreställningsvärld.

Upplysande på sitt sätt såklart.

Men det är svårt att undkomma frågan:

Menar Putin allvar?

Vladimir Putin är inte en man som carpar diem i onödan.

Jag har nog aldrig sett någon framträda offentligt så uppumpad av fantasier om det förflutna.

Putin inleder i den andan sin långa intervju med den amerikanske tv-mannen Tucker Carlson med en halvtimmes historielektion.

Det börjar med att den svenska vikingen Rurik år 862 blir kung i Kievriket, enligt Putin den första konsoliderade ryska staten.

Sen rullar det bara på.

Vladimir I av Kiev, Djingis Khan, Bohdan Chmelnytskyj, Katarina den stora, polsk-litauiska samväldet.

Carlson tappar bort sig redan på 1200-talet.

Allt mynnar ut i en av Putins mest välkända idéer, som man knappast behövt gå in på tronföljdsstriderna efter Jaroslav den vise för att komma fram till:

Ukraina är en konstgjord stat, som Stalin råkade skapa av misstag.

Det är svårt att runda frågan: Tycker han allt det där på riktigt? Att det borde ha någon som helst betydelse idag huruvida en gubbe 1654 bad den ryske tsaren hjälpa honom i ett uppror mot polackerna?

Jag älskar historia, men det är sånt här som gör att jag osäkrar min vattenpistol när folk slentrianmässigt slänger sig med utfästelser om att konflikter har djupa rötter.

Det finns trots allt mer relevanta saker att förhålla sig till.

Som att Ryssland och Ukraina 1994 kom överens om att respektera varandras territoriella integritet.

Som att människorna som lever i Ukraina idag blöder och dör för rätten att inte behöva leva under Putins tumme, oavsett vad en gammal diktator kritade ner på ett papper för hundra år sedan.

Tucker Carlson och Vladimir Putin under intervjun.


 

Det mesta Putin tar upp i intervjun har han varit inne på förut, men ibland skruvar han till det ytterligare ett snäpp.

Till exempel säger han nu att Hitler tvingades starta krig 1939, eftersom Polen var så kompromisslöst om Danzigkorridoren.

En ganska grov förvanskning, där han dessutom i analogi med 2022 ikläder sig själv rollen som Hitler. En ironi som så att säga heter duga.
 

Men han ältar förstås också andra oförrätter, som samtliga är svåra att förena med verkligheten:

  • Det var Ukraina som startade kriget 2014.
  • Ukraina har nazismen som statsideologi.
  • Nato sviker löften (mer om det här).
  • Majdanrevolutionen var en kupp orkestrerad av CIA.
  • Ryssland och Ukraina var nära fred på våren 2022, men Storbritanniens premiärminister Boris Johnson övertygade ukrainarna att fortsätta kriga.

Det är inte lätt att veta om Putin menar allt det där. Om han tror det. Om det på riktigt är viktiga bevekelsegrunder för honom.

Jag läser det snarare som en blandning av självrättfärdigande, bländverk och självupphöjelse. Putin använder historien som vapen, i ett försök att skapa en kontext där den råa verkligheten görs kommunikativt begriplig.

Det som troligen är sant låter helt enkelt inte lika bra:

Att det enda Putin verkligen bryr sig om är makt – sin egen i Ryssland, Rysslands i omvärlden.
 

Tucker Carlson har fått mycket kritik för sin intervju – redan innan den publicerades. Tyvärr besannades många av farhågorna.

Problemet är inte att någon gör en intervju med Vladimir Putin. Det är en självklar journalistisk uppgift, och många västmedier har de senaste åren upprepade gånger försökt (Putin har vägrat).

Problemet är att Tucker Carlson är en propagandist, och därför dålig på att göra intervjuer.

Hans frågor är mesiga och undergivna, och han ifrågasätter inga av Putins utfästelser, trots att han borde vara väl förberedd på många av presidentens återkommande käpphästar.

Dessutom för Carlson själv fram många egna konspiratoriska narrativ:

Att Ukraina är en amerikansk satellitstat och att Joe Biden borde göra en deal med Ryssland över huvudet på ukrainarna, att USA sprängde Nordstream och att tyskarna vet om det, att sanktionerna mot Ryssland dödar dollarns status som världsvaluta, att en dold elit styr USA snarare än de valda politikerna.

Det passar Putin perfekt.

Presidenten anstränger sig för att framställa Ryssland som en stabil konstant, samtidigt västvärlden och USA är hotat av nedgång och kris.

I det får han god hjälp av Tucker Carlson.

Följ ämnen i artikeln