Sorg efter ettåringens död: ”De mörka dagarna är här igen”

Publicerad 2023-09-19

Polis utanför byggnaden där daghemmet ligger.

NEW YORK. New York har skakats om av fallet med ettåringen som dog efter att ha andats in fentanyl på ett daghem i Bronx som narkotikalangare använde som front.

Men inte alla är förvånade.

– De mörka dagarna från crack-epidemin på 80-talet är här igen. Mitt hjärta går sönder, suckar Jorge Gonzales, granne till den kamouflerade drogcentralen.

Det var, som vi tidigare rapporterat, i fredags förra veckan polis och sjukvårdare kallades till daghemmet Divino Nino Daycare i Bronx-stadsdelen Kingsbridge, där fyra barn rapporterades vara sjuka.

Chockerande nog visade det sig att barnen av allt att döma hade andats in fentanyl, den livsfarliga opioden som skördat så många offer i USA senaste decenniet, och var mycket illa däran.

En ettårig pojke dog av sina skador och de övriga offren – två tvååriga pojkar och en åtta månader gammal flicka – vårdas fortfarande på sjukhus. I ett fall beskrivs tillståndet som kritiskt.

Misstänks ha använt daghemmet som front

Vid husrannsakan fann polisen ett kilo fentanyl i lokalerna, samt utrustning som används vid droghandel, och dagen därpå greps föreståndaren Grei Mendez och en granne, misstänkta för att ha använt daghemmet som blott en front. Även Mendez make är misstänkt, men ännu på fri fot. De anklagas för bland annat mord, dråp och narkotikabrott.

– De här människorna har agerat otroligt hänsynslöst och depraverat, heter det i ett uttalande från åklagaren i Bronx.

New Yorks borgmästare Eric Adams håller med.

– Det är fullständigt vansinne att vi förlorat ett barn till den här farliga drogen, rasar han.

– Vi måste få till en nationell samling och stopp på inflödet till vår stad.

Men att döma av kommentarer från grannar i Kingsbridge kan det vara för sent.

”Mitt hjärta blöder”

Jorge Gonzales, en 61-åring som bott i området större delen av sitt liv, är inte särskilt överraskad över tragedin på daghemmet.

– Mitt hjärta blöder för det här grannskapet. Jag var med under den värsta perioden på 80-talet, när människor rökte crack helt öppet. Jag trodde vi hade de dagarna bakom oss, men nu är de tillbaka, säger han till New York Post.

– Det är bara att gå ner till genomfartsleden Kingsbridge Avenue och titta. När det inte regnar tvingas man kliva över utslagna som ligger i drivor på trottoarerna. Man tror inte att det händer, men det gör det.

Abnar Reynoso, en annan granne, har liknande erfarenheter.

– Kingsbridge var aldrig det bästa området, men människor brukade vara noga med sin värdighet. Nu ligger de utspridda över trottoarerna, säger han.

– Man tänker…kan staden verkligen bara låta det här hända? Dettta en hälsokris.

Poliskällor i Bronx New York Post varit i kontakt med bekräftar den bilden.

– Det är ett stort problem. Men ingen verkar bry sig, säger en sådan källa.

Följ ämnen i artikeln