"Palme är min stora förebild"

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-08-22

Jan Björklund om flirtarna från Löfven och varför hans fru tycker att han är sjåpig

En av Jan Björklunds största politiska förebilder är Olof Palme.

Inte för hans åsikter. Utan för engagemanget och förmågan att väcka känslor.

– Det saknar man i dag.

Det är förmiddag på Utbildningsdepartementet. På ett bord står en täljd trägubbe som ska föreställa Jan Björklund. På ett annat fotografier av sönerna.

FP feministiskt. Varför ska en feminist rösta på Folkpartiet?

– För att vi står för feminism utan socialism. Om man tror på ett samhälle med fri företagsamhet, marknadsekonomi, ett liberalt samhälle men samtidigt brinner för jämställdhet då ska man rösta på oss.

Hur märker man att du är feminist?

– På många sätt. Ett exempel är en av de riktigt stora reformerna på mitt område, karriärlöner för lärare. En civilingenjör och en gymnasielärare, där kvinnor dominerar, har båda fem års utbildning. Men ingenjören i näringslivet tjänar mycket, mycket mer och där finns också karriär- och utvecklingsmöjligheter.

Du vill förstatliga skolan. Finns det något annat som du också tycker att staten ska ta tillbaka kontrollen över?

– Specialistsjukvården. Den är oerhört specialiserad med några få läkare som kan en viss operation av en viss sjukdom. Det kan inte varje landsting bygga upp var och en för sig.

"Löfven skapar osäkerhet"

Massor av saker som gäller skolan är redan statligt. Lärarutbildningen, tillsynen, de nationella proven, läroplanerna, skollagarna för att nämna något. Vad vill du att staten ska ta över från kommunerna?

– Huvudmannaskapet ska återföras till staten. Ansvaret för undervisningen ska gå från 290 kommuner till staten och att lärare och rektorer blir statlig anställda.

– Kommunaliseringen är en av orsakerna till att Sverige sjunkit i Pisamätningarna och nu ligger på 38:e plats. Nedgången har pågått sedan skolan blev kommunal. Det är ingen slump.

Vill du fortsätta som utbildningsminister om ni vinner valet?

– Det gör jag gärna. Arbetet är långtifrån avslutat.

Du har sysslat med skolfrågor på heltid i nära tjugo år. Räcker inte det?

– Det var ju inte riktigt korrekt. Under åtta år i regeringen och fyra år som skolborgarråd i Stockholm har jag sysslat med det på heltid. Men det är också en av de viktigaste framtidsfrågorna. Bortsett från statsminister finns inget viktigare att vara än utbildningsminister.

Löfven flirtar med Folkpartiet. Varför gör han det?

– För att han vill undvika att före valet berätta om en gemensam rödgrön politik. Ju mer han skapar osäkerhet i regeringsfrågan desto mindre tror han att trycket blir på honom att redovisa vad den skulle innehålla.

Du beskrivs ofta som ganska hårdför, vurma för ordning och reda och kallas för major. Hur väl stämmer den bilden?

– Min egen bakgrund som ligger bakom insikten att det krävs ordning och reda i klassrummet. Vi var textilarbetarungar allihop, alla hade bokhyllor i hemmet. Men där fanns inga böcker. Det var vaser och blommor i hyllorna. Det var lärarna, med höga krav, som gjorde att många av oss ändå gick vidare.

– Den skola som låter de bråkigaste bestämma kommer inte åstadkomma några som helst klassresor. Klassresan börjar i klassrummet.

På FP:s hemsida säger du att en okänd sida hos dig är att du har lätt för att gråta. Vad får dig att ta till tårar?

– Filmer. Min fru tycker jag är sjåpig.

"Behöver lärlingssystem"

Jobben är valets viktigaste fråga. Hur ser Folkpartiets viktigaste bidrag ut till att skapa fler jobb ut?

– Vi behöver gå över till ett ordentligt lärlingssystem. Det handlar om de ungdomar som inte har förmåga eller ork att plugga vidare. De slås ut i dag. Nästa är att vi måste göra om arbetsrätten, dagens är skapad för 1950-talets fabrikssamhälle där alla var utbytbara. Så ser inte arbetslivet ut idag.

– En tredje aspekt är energipolitiken. Vi måste garantera att industrin får energi även i framtiden, på ett klimatvänligt sätt. Då måste vi behålla kärnkraften.

Nu ska vi gå igenom Folkpartiets tre viktigaste valfrågor. Den första är betyg från fjärde klass. Varför är det så viktigt?

– Betyg hjälper att ge tydligt information till föräldrarna. Skolan blir lite mer på allvar, eleverna anstränger sig lite mer. Ett tredje skäl är att betyg tvingar skolan att bli mer kunskaps- och resultatfokuserad.

"Kräver omställning"

Kritikerna hävdar att det skapar betygsstress?

– Det lustiga är att Sverige har haft minst betyg i hela världen och ändå är det här betygsstressen diskuteras. Jag tror att det berott på att om man inte fått betyg förrän man är 14 år, då blir man ganska stressad.

Fråga två är lärlingsjobb. Det är vanligt i exempelvis Österrike där ungdomsarbetslösheten är betydligt lägre än här. Men skulle det fungera här också?

– Ja, men det är trögt för det kräver att både företag, fack och skolan ställer om. Lärlingar får jobb, ofta på samma arbetsplats. Och, hör och häpna, det finns en del 18-åringar som är trötta på att gå i skolan och då är lärlingssystemet en sätt för dem att orka vidare.

Den tredje valfrågan är en tredje pappa­månad. Många tycker att föräldrarna själva ska bestämma över hur de organiserar familjelivet?

– Föräldraförsäkringen är 13 månader så man får ju bestämma över huvuddelen själv. När de anställa är i 30-årsåldern börjar arbetsgivaren välja ut vilka de ska satsa på, i samma ålder som man bildar familj. Det gör många arbetsgivare rädda för att satsa på dukiga kvinnor för att man utgår från att de kommer att vara borta mycket. Vägen till ett jämställt arbetsliv, och jämställda löner, går via ett mer jämställt föräldraskap.

Hur länge var du föräldraledig med dina söner?

– Första killen var jag hemma med en månad. Med den andra tre.

Du har sagt att konstruktörerna bakom friskolereformen var naiva, de kunde inte föreställa sig att riskkapitalister skulle vilja driva skolor. Hur ser du nu på vinster i företag som finansieras med skatter?

– Jag tycker att riskkapital ska ut ur den sektorn. De har kortsiktiga vinstintressen som försvårar. Det var ett danskt riskkapitalbolag som ägde JB Education. De var olämpliga ägare. Så fort de stötte på motigheter så satte de verksamheten i konkurs.

– Men seriösa, långsiktiga ägare med goda undervisningsresultat ska vara välkomna. Går de då med överskott ska det vara fullt tillåtet, om de uppfyller kraven,

”De ska beskattas lägre”

A-kassan har legat still i tolv år. Ni vill höja taket och inflationssäkra det. Det är FP, C och KD överens om?

– För FP:s del finns ett väldigt viktigt villkor. Det är att vi samtidigt gör arbetsrätten mer flexibel.

De som betalar högst inkomstskatt i Sverige är arbetslösa, sjuka och förtidspensionerade. De som jobbar betalar lägre skatt liksom pensionärerna. Hur rättvist är det?

– Det är ju en del av arbetslinjen, att just arbetsinkomster ska beskattas lägre än andra.

Men att de med de lägsta inkomsterna betalar mest, är det okej?

– Vår bedömning är att utrymmet för fler skattesänkningar under de närmaste åren är mycket, mycket begränsad.

Har du någonsin ångrat dig i en politisk fråga, kommit fram till att du helt enkelt hade fel?

– Ja, jag var emot både betyg, försvar och kärnkraft. I modern tid var jag emot biltullar. Men det har fungerat väl och jag har tänkt om.

Det är viktigt för en ledande politiker att vara personlig. Hur gör du för att hålla isär det privata och det personliga?

– Det tänker jag på hela tiden. Det är viktigt att bjuda på sig själv. Jag har inga svårigheter med att berätta om min bakgrund. Men jag försöker vara restriktiv när det gäller familjen.

Vad gör du när du när du verkligen vill koppla av?

– Jag åker hem till Västergötland och fiskar med mina gamla barndomskompisar. Det är total avkoppling.

7 snabba frågor

Vad avgjorde att du började ägna dig åt politik?

– Det fanns ett väldigt samhällsintresse i mitt föräldrahem, min mamma kom till Sverige som krigsflykting. Jag var tonåring på det väldigt politiserade 1970-talet där konflikterna var stora. Skene var ett väldigt rött samhälle och jag tyckte var för konformistiskt.

Vilken är den viktigaste politiska händelsen i Sverige?

– Allmän och lika rösträtt, så att även kvinnor fick rösta.

Vem är din största politiska förebild?

– Olof Palme för hans engagemang och förmåga att verkligen skapa känslor i politiken som man saknar idag. Jag var ju väldigt kritisk till många av hans åsikter och idéer men som politiker står han ju ut i Sverige.

– Och Selma Lagerlöf, som var med och grundade Folkpartiet. Hon kombinerade samhällsintresse och bildning.

Vem är din bästa kompis i politiken?

– Det är mina tre partiledarkolleger i Alliansen. Och mina FP-statsråd. (Maria Arnholm, Erik Ullenhag och Birgitta Ohlsson).

Vad vill du att det ska stå på löpsedeln den 15 september?

– ”Alliansen återvald – FP starkt framåt. Kravet på statlig skola lyfte Folkpartiet”.

Vilken politiska motståndare har du mest respekt för?

– Jonas Sjöstedt. Han döljer inte sin socialism utan är tydlig med den. Han står för sin ideologi.

Vad vill du bli ihågkommen för?

– Det var under hans tid som utbildningsminister som de avgörande stegen togs för att svensk skola åter skulle hamna i världstopp.

Följ ämnen i artikeln