Deckardrottningen PD James är död

Publicerad 2014-11-27

Den världsberömda brittiska deckarförfattaren PD James har avlidit.

Enligt hennes agent dog hon i stillhet i sitt hem, rapporterar BBC.

– Det är en väldigt sorglig dag för oss, säger hennes förläggare.

Enligt agenten avled PD James i "stillhet i sitt hem i Oxford" i morse.

Hon har skrivit mer än 20 böcker. Många av dem har blivit internationella bästsäljare.

– Det här är en väldigt sorglig dag för oss. Det är svårt att beskriva vår djupa sorg över att förlora PD James. Hon var en inspirationskälla och en väldigt bra vän till oss alla, säger en representant för hennes förlag Faber and Faber i en kommentar.

"Ska skriva så länge jag lever"

I en intervju med BBC förra året berättade PD James att hon skrev på en ny deckare. Hon sa också att det "kändes viktigt" att skriva en bok till:

– När man blir äldre blir det väldigt svårt. Det tar längre tid för inspirationen att komma, men grejen med att vara författare är att du måste skriva.

– Jag tror att jag ska skriva så länge jag lever. Det kommer att komma en tid då det är dags att sluta skriva, men det blir nog då jag också kommer till ett slut, sa hon också.

Debuterade 1962

PD James debuterade som författare 1962. Då var hon 42 år gammal. I många av hennes böcker har kriminalpolisen Adam Dalgliesh huvudrollen. Bland hennes mest kända titlar finns "The Children of Men" och "The Murder Room". Flera av hennes böcker har också blivit filmer och tv-serier.

PD James blev 94 år.