Misstänkt för färjevåldtäkt häktad

Uppdaterad 2015-02-11 | Publicerad 2015-02-04

En 24-åring som misstänks för inblandning i våldtäkten på färjan Amorella har häktats av Stockholms tingsrätt.

Totalt har nu fyra män häktats för dådet – varav tre i Finland.

– Han förnekar brott, säger mannen försvarare Jan Kyrö till Aftonbladet.

Under häktningsförhandlingarna i Stockholms tingsrätt på onsdagen yrkade chefsåklagare Peter Claesson att den misstänkte 24-åringen skulle åläggas restriktioner och häktas.

Förnekar brott

Det gick också tingsrätten med på som nu har häktat mannen, på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt.

När beslutet kom hördes den besvikna 24-åringen vända sig mot sin advokat Jan Kyrö och säga:

– Jag har ju inte gjort något. Hur kan de då häkta mig?

När Aftonbladet träffar Jan Kyrö efteråt kommenterar han 24-åringens besvikelse.

– Han förnekar ju brott och det där han sa sammanfattar hans inställning till brottet. Han har varit på färjan men han har inte uppfattat att något brott har skett, säger Jan Kyrö.

På torsdagmorgonen ska advokaten återigen träffa sin klient och de ska då ta ställning till om de ska överklaga häktningen. Sedan ska ytterligare förhör hållas med 24-åringen.

Fyra häktade

Under tisdagen häktades ytterligare tre män i Finland, och då samtliga misstänka och offret är svenskar ska de föras över till Sverige där svensk polis tar över ansvaret för utredningen.

I slutet av veckan hoppas åklagare Elisabeth Brandt att arresteringsordern som krävs för att du ska utlämnas till Sverige ska vara utfärdad. Den ska sedan hanteras av finsk domstol.

– Min förhoppning är att de ska kunna komma hit någon gång under nästa vecka, säger Elisabeth Brandt.

Ytterligare fyra män greps inledningsvis, varav en i Sverige och tre i Finland, men de släpptes fria tidigare i veckan. De ska däremot inte vara avskrivna från utredningen.

När de tre männen i Finland lämnas ut till Sverige tas förundersökning över av svensk polis.

– Då är det självklart så att bevismaterialet som finns i Finland ska till Sverige. Vi kommer då bedriva förundersökningen här och hantera all bevisning, säger Elisabeth Brandt.

Förtydligande: Inledande uppgifter från polis och åklagare gjorde gällande att de misstänkta var svenska medborgare. I efterhand har det framkommit att en av de fyra häktade är svensk medborgare medan de tre övriga är medborgare i annat land, men har sin hemvist i Sverige.