Tsunamivarning hävd i Thailand

Publicerad 2012-04-11

BANGKOK/STOCKHOLM. Det första skalvet inträffade strax efter 11 på förmiddagen, svensk tid.

Andra skalvet kom strax innan 13-tiden.

Timmar efter skalven bedömdes tsunamifaran över och land efter land har hävt varningarna.

Här utanför Indonesien inträffade jordskalvet.

Det första jätteskalvet som uppmätts till 8,7 på Richterskalan inträffade under onsdagsförmiddagen, svensk tid, i den västligaste indonesiska provinsen Aceh. En tsunamivarning har utfärdats för hela indiska oceanen.

Nytt skalv

Strax efter klockan 13 inträffade ytterligare ett stort skalv utanför Indonesien. Skalvet uppmättes till 8,6, enligt amerikanska geologiska mätningsinstitutet, USGS. The Jakarta post rapporterar att epicentret för efterskalvet ska ha inträffat i Indiska oceanen, 42 kilometer utanför kustlinjen. Ett nytt tsunamilarm utfärdades efter det nya skalvet, då även USA utfärdade en varning.

Faran över

Fyra timmar efter det första skalvet lyfte det amerikanska tsunamicentret på Hawaii tsunamivarningarna för de flesta länderna i indiska oceanen. Runt 15-tiden lyftes det även för Sri Lanka och Indonesien. Även Indien har hävt sin tsunamivarning. Men faran för flodvåg kvarstår fortfarande för Maldiverna, den brittiska ön Diego Garcia, enligt AP.

Indonesiska myndigheter betonar att man ännu inte har överblick över eventuella skador av den knappt meterhöga våg som uppstod efter skalven.

Små vågor

Innan faran blåstes över väntades vågor på upp till fyra vågor vid de indiska ögrupperna Andamanerna och Nikobarerna i bengaliska bukten. Runt tusen personer evakuerades till högt belägna platser på öarna.

Vid kusterna har små vågor som rör sig inom det normala tidvattengränserna, redan slagit in.

Geofysikern Victor Sardina, vid ett tsunamicenter på Hawaii, beräknade att det bildats en tsunamivåg på 17 centimeter i indiska oceanen som rullade in mot Aceh-provinsen, enligt Reuters

Läget normaliseras

Phil Charlesworth, platschef Röda korset i indonesiska huvudstaden Jakarta sade till TT att läget i provinsen Aceh börjar återgå till det normala.
– Nu har vi pratat med vårt folk på plats vid kusten och det har varit mycket små vågor. Läget vid kusten i Aceh kan nu betecknas som i det närmaste normalt, säger han.

Människor som evakuerats från kustremsan kommer sannolikt inte att återvända förrän i morgon då faran är över.

Indonesiska Röda Korset har medarbetare på plats och står berett för ytterligare hjälp.

– Men det verkar som om man klarat sig undan med minimala skador, säger Phil Charlesworth.

Kändes i andra länder

Det amerikanska geologiska mätningsinstitutet, USGS, har fastställt att det första skalvet var centrerat till drygt 3 mil under havsbotten. Drygt 50 mil från provinshuvudstaden Banda Aceh. Skalvet uppges ha känts i både Singapore, Thailand, Malaysia och södra Indien, uppger vittnen enligt Reuters. Höghus på Malaysias västkust rapporteras ha skakat till under skalvet.

Tsunami bildades

Jan Källman, Aftonbladets reporter i Bangkok, säger att jordbävningen inte kändes där. Men thailändska medier rapporterade ständigt om utvecklingen i området.

– Sedan klockan 16.20, eller 11.20 svensk tid, rapporterade thailändska flottan att en tsunami hade bildats, men de kunde inte säga hur stor eller liten den var, säger han.

Medierna har uppmanat medborgarna att titta på tv och följa utvecklingen. Och enligt thailändska turisttidningen  Phuketwan väntades en tsunami att rulla in strax innan klockan 13, svensk tid. Men vågen uteblev.

Evakuering i Thailand

Tsunamivarningar utfärdades för sex provinser i södra Thailand, Phuket, Krabi, Phang Nga, Ranong, Trang och Satun.Trots att tsunamivarningen är avblåst för Thailand kommer flygplatsen på ön att vara avstängd till och med klockan 8.00 i morgon bitti. Varningen gäller ungefär samma område som drabbades hårt i tsunamikatastrofen 2004.

I ett inledande skede evakuerades människor inför en eventuell flodvåg.

– Alla människor längs Andamankusten måste evakueras till säkra områden. Vi väntar oss en tsunami på mellan 1,6 och 2 meter mot Phuket och Phang Nga vid klockan 17.40 (12.40, svensk tid), sade chefen för det thailändska katastrofvarningscentret, Somsak Khaosuwan, i thailändsk tv enligt AFP.

Svenskar drabbade

Enligt Andreas Magnusson på den svenska ambassaden i Bangkok befinner sig tusentals svenskar i området. Exakt hur många vet man inte i nuläget.

– Vi står i kontakt med det svenska konsulatet i Phuket som följer utvecklingen därifrån. Den information vi har fått är att de torn och system som finns för tsunamivarningar fungerar och har larmat. Folk håller på att evakueras från Phuket och närliggande provinser, säger Andreas Magnusson till TT.

Svensk beredskap

På Svenska Utrikesdepartementet är beredskapen god, alla berörda personer är informerade och de följer utvecklingen i området.
– Vi har kontaktat alla ambassader i hela regionen. Det är viktigt eftersom de är bäst skickade att göra bedömningar av läget på plats. Vi delar nu information med varandra, säger presschefen Anders Jörle till TT.

Om läget skulle bli allvarligt är alla på UD redo. Det finns utarbetade handlingsplaner, både för eventuellt katastrofbistånd till drabbade lokalbefolkningar, och för svenska medborgare som råkat i fara.

Vid förfrågan av UD kan myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kunna skicka ner stödstyrka till det drabbade området.

Regeringens krishanteringskansli som är bemannat dygnet runt med 40-tal personer följer utvecklingen i området.

– Regeringens krishanteringskansli följer löpande utvecklingen och håller oss informerade, säger Roberta Alenius, presschef hos statsminister Fredrik Reinfeldt till TT.

Ofta drabbat område

Även Thailand uppmanade folk längs landets västkust att söka sig till högre mark efter skalvet med magnituden 8,7 vid Sumatra.

Området är ofta drabbat av jordbävningar. Dagens skalv inträffade tiotal landmil längre ut i havet än jordbävningen som 26 december 2004, som specificerades till magnituden 9,3. Flodvågorna efter den jordbävningen krävde 100 000-tals liv i Indonesien och andra länder runt Indiska oceanen.

Världens kraftigaste jordbävningar

Valdivia, Chile, 1960, 9,5

Jordbävningen som inträffade i maj 1960 är den kraftigaste som har registrerats hittills. Magnituden mätte 9,5 på Richterskalan. Skalvet utlöste uppåt 25 meter höga tsunamivågor, som slog in över den chilenska kusten. 3 000 personer omkom.

Indiska oceanen, 2004, 9,2-9,3

Skalvet som inträffade på annandagen är ett av de dödligaste i modern tid. En enorm tsunami ödelade stora områden längs den sydostasiatiska kusten. Mellan 225 000 och 300 000 människor miste livet och över fem miljoner blev hemlösa. Bland de döda fanns tusentals turister. Sverige var ett av de hårdast drabbade landet utanför Asien, med 543 dödsoffer.

Prince Williams sound, USA, 1964, 9,2

På långfredagen 1964 skedde ett mycket kraftig skalv strax utanför kusten i södra Alaska. Upp till 67 meter höga vågor bildades när havsbotten försköts 11,5 meter i höjdled. Jordbävningen och vattenmassorna orsakade omfattande materiella skador men bara 131 dödsoffer.

Tohoku, Japan, 2011, 8,9-9,1

I mars 2011 inträffade en jordbävning med en magnitud på cirka 9,0 utanför Japans kust. Skalvet utlöste en upp till tio meter hög tsunami som drog in över Japans östkust och dödade omkring 27 000 människor. Vågen orsakade också en allvarlig brand och radioaktiva utsläpp vid kärnkraftverket Fukushima.

Kamtjatka, Ryssland, 1952, 9,0

Ett flertal kraftiga jordbävningar skett i anslutning till Kurilergraven utanför halvön Kamtjatkas kust i nordöstra Ryssland under 1900-talet. Den kraftigaste inträffade 1952 med en magnitud på 9,0. Den efterföljande tsunamin krävde ett okänt antal dödsoffer på de intilliggande öarna och ställde till md materiella skador ända bort till Hawaii.

Concepción, Chile, 2010, 8,8

En jordbävning inträffade söder om Chiles huvudstad Santiago 2010. Epicentrum låg strax utanför kusten. Den chilenska kusten drabbades hårt när ett par meter höga tsunamivågor slog in. 500 människor miste livet och cirka 800 000 personer blev hemlösa i katastrofen.

Twittrat om jordskalvet: