SD-politiker vill ha vakter runt flyktingförläggning

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-09-17

Planerna på en ny flyktingmottagning i Östra Göinge i Skåne har fått kommunens SD-politiker att reagera.

De föreslår hårda läkarkontroller och vakter runt mottagningen.

– Det är ju synd om dem, det är det. Men vi kan inte vara en avstjälpningsplats för allt. Det måste vara stopp någon gång, vi kan inte ta emot hur mycket som helst, säger Jan Listerud (SD).

Migrationsverket gav nyligen klartecken till att inrätta ett asylboende med plats för 200 flyktingar i sjukhuset i Broby, en byggnad som stått tom i nästan 20 år.

Förslaget har fått Sverigedemokraterna i Östra Göinge att reagera.

– Det kommer hit så mycket folk från andra länder som vi i princip inte vet nåt om. Det är mycket sjukdomar och sånt som kommer hit med dem, säger Jan Listerud.

Läkarkontroller och vakter

I en motion till kommunfullmäktige föreslår de hårda läkarkontroller av flyktingarna, bevakning av förläggningarna dygnet runt och en utökad bemanning av den lokala polisstationen.

– Det är både för att skydda dem själva för att de inte ska råka ut för folk som inte gillar dem, dels så att de inte sticker därifrån ifall de inte vill vara där.

Varför utöka bemanningen av polisstationen?

– Det kan ju hända mycket stölder och inbrott och att de sticker därifrån. Då är det bra att ha bemannat dygnet runt ifall det kommer in så mycket folk.

”Luktar 1930-tal”

Motionen ska upp i kommunfullmäktige på torsdag.

– Jag tycker att det luktar 1930-tal om detta, säger kommunstyrelsens ordförande, Patric Åberg (M).

Samtidigt är han kritisk mot Migrationsverkets beslut.

– Östra Göinge har en fungerande modell som bygger på integration. Faktum är att vi är den kommun som tar emot flest flyktingar i Skåne per invånare, men det märks inte eftersom de lever så integrerat i samhället, de bor i egna lägenheter och går i vanliga klasser i skolan. Migrationsverkets beslut att bevilja de här anläggningarna riskerar rasera hela den modellen, säger han.

Kritisk mot Migrationsverket

Även Tommy Aspegren (FP), ordförande i utbildnings- och omsorgsutskottet, är kritisk mot utspelet.

– Jag tycker det är en väldigt tråkig människosyn att behandla människor som boskap och ohyra, säger han.

– Men det innebär inte att jag anser att Migrationsverkets beslut är rätt. Vi har ett väl fungerande system här i kommunen som kommer att påverkas av detta.

"En fråga vi driver centralt"

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder skriver så här i en mejlad kommentar:

"Obligatoriska hälsoundersökningar av utlänningar är en fråga vi driver centralt. Vi har sett hur t ex TBC, som vi tidigare lyckats bli av med i vårt land, åter har blivit ett hot mot vårt folks hälsa, genom att utlänningar tagit det med sig hit.

Bättre och mer närvarande polis runt om i landet är också en fråga vi driver centralt.

Vad gäller förslag om bevakning dygnet runt vid förläggningen har jag inga synpunkter på. Jag vet inte vilka som är tänkta att placeras på anläggningen. Det är något man lokalt säkert har mer kunskap om."

Följ ämnen i artikeln