Turisthotell avspärrat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-02

Kinesisk polis bevakar hotellet i Hongkong som på lördagsmorgonen spärrades av – med 300 gäster i byggnaden.

En grupp på 13 kinesiska turister som färdats på samma plan som den mexikanske man i Hongkong som konstaterats smittad med svininfluensan har satts i karantän, meddelade sjukvårdsmyndigheterna i Hongkong på lördagen.

Myndigheterna lyckades spåra turisterna till ett hotell som nu spärrats av.

– De vara alla på samma flight som den mexikanske mannen. Än så länge har ingen av dem visat några sjukdomssymptom, berättade en talesman för sjukvården i Hongkong för nyhetsbyrån AFP.

Turistgruppen befann sig på lördagen i karantän på Princess Margaret-sjukhuset.

Isolerar 300 gäster

Tillståndet för den mexikanske mannen – som var det första konstaterade asiatiska fallet – beskrevs på lördagen som stabilt. Han anlände från Mexiko till Hongkong i torsdags efter att ha stannat kort i Shanghai. Efter ankomsten fördes mannen till sjukhus efter sedan han fått feber och i fredags konstaterades mannen vara smittad av det fruktade viruset.

De kinesiska myndigheterna har också fattat det kontroversiella beslutet att i ett försök att tygla viruset att isolera det hotell – inklusive de cirka 300 gäster och anställa som befinner sig där – i distriktet Wanchai där mannen vistades medan han var Hongkong.

Beslutet fattades på fredagsnatten och munskyddsförsedda poliser spärrade av Metropark Hotel och beordrade samtidigt att det skulle hållas isolerat de kommande sju dagarna.

Inga svenskar

Det finns inga svenska gäster på det isolerade hotellet i Hongkong, enligt hotellets reception.

– Vi har inga svenska gäster som bor hos oss, säger en receptionist till TT.

TT: Har ni andra gäster från Europa?

– Det har vi men vi kan inte ge fler detaljer.

TT: Hur mår gästerna?

– Alla gäster mår bra, de är i god form. Hälsodepartementet tar hand om oss.

Wanchai-distriktet är ett populärt turistområde i Hongkong och utanför det isolerade hotellet som vaktades av polisen samlades horder av journalister och fotografer. Många av de gäster som befinner sig på hotellet uppges vara mycket frustrerade över situationen.

– De har inte informerat oss alls. Men de har sagt att vi måste stanna här. Jag kommer inte att tillåtas gå ut. Så är det bara, sade en australisk man i telefon till en tv-station.

Hur smittar viruset?

Viruset smittar mellan människor via exempelvis nysningar. Men det är oklart hur smittsamt och farligt det är – eller kan bli.

H1-virus är kända för att ge ganska beskedliga, förkylningsliknande infektioner. Å andra sidan var det ett H1-virus som låg bakom spanska sjukan som tog 20–50 miljoner människors liv 1918–20.

Källor: CDC, Smittskyddsinstitutet med flera (TT)

TT

Följ ämnen i artikeln