Oppositionen sågar uppgörelsen om ensamkommande

Publicerad 2017-12-30

2015 kom cirka 35 400 ensamkommande barn till Sverige.

Den stora belastningen på Migrationsverket gjorde att flera ensamkommande hunnit bli myndiga innan handläggningen avslutats.

Regeringens förslag om att vissa ska kunna få en ny möjlighet till uppehållstillstånd väcker nu stor kritik hos oppositionen.

Det är ännu ovisst om det blir en uppgörelse eller inte.

Förslaget innebär att de minderåriga personer som kom till Sverige senast den 24 november 2015 ska kunna få en ny möjlighet till uppehållstillstånd. Regeringen hoppas kunna rösta igenom förslaget så snart som möjligt och att den nya lagen ska träda i kraft den 1 juni 2018.

Enligt Migrationsverket berör detta ungefär 9000 personer.

Men det finns en del krav. Man ska bland annat ha behövt vänta på ett besked om uppehållstillstånd i minst femton månader, ha registrerats som barn vid ankomst, gå en gymnasial utbildning och ha för avsikt att avsluta studierna.

”Förslaget är fullt av hål”

Samtliga oppositionspartier sågar nu flera delar av förslaget.

Både Centerpartiet och Vänsterpartiet har kallat förslaget för godtyckligt och ofullständigt.

– Det är mer av en skiss av ett förslag än ett faktiskt förslag. Det finns ingen helhet, det är fullt av hål och luckor, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Johanna Jönsson menar bland annat att regeringen har satt en godtycklig gräns vid den 24 november.

– Det är bättre att sätta en gräns vid årsskiftet. Att sätta en gräns bara för att man höll en pressträff det datumet tycker inte vi är rimligt.

De är också kritiska till kravet om gymnasial utbildning.

– Vi är kritiska mot att man inte tillåter folk som ändå är erbjudna ett jobb att ta det jobbet utan tvingas in i gymnasiestudier.

Christina Höj Larsen (V).

”Ungdomar kommer gömma sig”

Vänsterpartiet tycker att regeringen borde ha tänkt på det glapp som riskerar att uppstå mellan det att förslaget eventuellt röstas igenom och implementeras.

– Det är redan en hel del som fått sina beslut och till våren har de allra flesta fått beslut. Då kommer det vara så att ungdomarna kommer behöva gömma sig för att kunna ta del av lagändringen, säger Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson.

Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna ställer sig också mycket kritiska till förslaget.

Paula Bieler (SD).

– I grunden handlar det om att man ger amnesti till vuxna personer som saknar asylskäl för att ge dem möjlighet att plugga i Sverige på vår bekostnad, säger Paula Bieler som är migrationspolitisk talesperson för SD.

”Förslaget är förvirrat”

Moderaternas talesperson Johan Forssell kallar uppgörelsen ”förvirrad” och vänder sig helt emot propositionen.

– Det är ett rättsosäkert och väldigt godtyckligt förslag. Det går helt stick i stäv med det finansminister Magdalena Andersson säger att vi behöver, en migrationspolitik som kopplas ihop med integrationen. Det är en stor grupp, 8 000 personer, som inte har skyddsskäl.

Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell.

Regeringen svarar

Regeringen uppger nu att de försöker skynda på förslaget.

– Vi jobbar för att det ska gå ut på remiss och behandlas i riksdagen och förhoppningsvis röstas igenom och sen träda i kraft, säger Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson.

Både Centern och Vänstern kallar datumet ni satt vid 24 november för godtyckligt, vad säger ni om det?

– Vi har redan sagt att vi ska ta ett politiskt ansvar för de som kommit senast det datumet för de som har väntat 15 månader eller mer.

Går det att stoppa utvisningsbeslut under tiden mellan det att förslaget eventuellt röstas igenom och implementeras?

– Jag kan inte se att det finns några sådana legala möjligheter. Det sättet man kan ändra det här på är genom en ny lagstiftning.

Helene Fritzon, migrationsminister och biträdande justitieminister, är ansvarig för propositionen men har avböjt att kommentera.