De förvirrade turerna om chat control

Publicerad 2024-06-20 21.42

Rebecka Le Moine, Miljöpartiet.

Stök inom MP och en miss inom V.

Det rådde stor förvirring när justitieutskottet röstade om den omtvistade lagen chat control.

– Det är mänskligt att man ibland missar, säger Rebecka Le Moine (MP) till TT.

Det har varit många turer om lagförslaget, men i tisdags gav justitieutskottet tumme upp till förslaget på regeringens begäran. Sverige ska rösta för chat control i EU:s ministerråd. Men när justitieutskottet klubbade igenom uppstod det förvirring. Vilka partier var för, och vilka var emot?

Stökigt inom Miljöpartiet...

Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har sagt sig vara emot lagförslaget. SD och C invände i justitieutskottet under tisdagen – men inte V och MP. De missade att redovisa en avvikande uppfattning. Det skedde en sammanblandning av två olika förslag, säger Rebecka Le Moine (MP), som sitter i EU-nämnden, till TT. Det ena förslaget är man för, det andra är man emot.

– Med facit i hand skulle vi ha lämnat en avvikande åsikt, men det gjorde vi inte utan det var en miss. Det är mänskligt att man ibland missar, säger Rebecka Le Moine.

Enligt uppgifter till SVT ska Rasmus Ling medvetet ha struntat i att lämna en avvikande åsikt.

Miljöpartisten som missade var Rasmus Ling, partiets representant i utskottet. Men enligt en MP-källa till SVT ska det ha varit ett medvetet beslut. Enligt källan pratas det om att hans beslut är en hämnd för att han blev nedröstad i frågan om DCA-avtalet.

– Rasmus Ling har inte förankrat sitt beslut i politiska ledningsgruppen. När det kom till de andras kännedom blev det krig, säger hen.

Det ska enligt källan lett en uppsträckning av språkrör Daniel Helldén.

Chattar som journalisten Emanuel Karlsten tagit del av visar att Rasmus Ling stått bakom förslaget i interna diskussioner.

Till TT säger Miljöpartiet att det är en miss och att partiet är emot chat control.

Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén.

... Och en miss inom Vänsterpartiet

Vänsterpartiet missade också att lägga fram en avvikande uppfattning under tisdagen. Även här ska det handla om någon slags sammanblandning eller missförstånd. I en skriftlig kommentar till Aftonbladet skriver V att partiet inte bytt sin kritiska position mot chat control, men att de borde ha anmält en avvikande mening under tisdagen.

”Frågan kommer att komma till riksdagens EU-nämnd för beslut och då kommer vi att rösta utifrån det som är partiets position: vi vill ha en modell som innebär bra skydd mot sexuell exploatering av barn och som inte innebär massövervakning, inskränkningar av den personliga integriteten eller att man hindrar journalisters viktiga arbete”, skriver de.

Förslaget om chat control innebär att alla bilder du skickar i privata chattar på nätet först kontrolleras.

ANNONS