Putin utfärdar ryska pass i Ukraina – möter stor ilska

Uppdaterad 2022-05-27 | Publicerad 2022-05-26

Vladimir Putin vill hjälpa ukrainare att ”gå med i Rysslands stora familj”

Nu erbjuder man ryska pass till invånarna i ockuperade städer.

– En grov kränkning av Ukrainas självbestämmande, säger utrikesministeriet.

Följ ämnen
Ukraina

Ryssland har gjort det lättare för ukrainare i ockuperade regioner, som Cherson och Zaporizjzja, att ansöka om ryskt medborgarskap.

Ett tecken på att städerna är på väg att bli en del av Ryssland, enligt en talesperson.

– Det förenklade systemet kommer göra det tydligt att Ryssland inte bara är här för en lång tid utan för alltid, säger Kirill Stremousov, vice ledare för den ockuperade Cherson-regionen, till ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Det finns inga krav på att kunna ryska eller ha bott i Ryssland för att ansöka. Inom tre månader ska passen kunna utfärdas.

Putin håller upp sitt ryska pass i samband med att han röstar. Bilden är från juli 2020.

”Grov kränkning”

I Kiev rasar man över beskedet.

Utrikesministeriet beskriver draget som kriminellt och säger att det är ytterligare ett bevis på att Ryssland försöker överta städerna.

– Det illegala utfärdandet av pass är en grov kränkning av Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, såväl som normer och principer för internationell humanitär rätt, säger ministeriet i ett uttalande.

Hundratusentals pass utfärdade

Passproceduren har redan testats på andra håll i landet.

Sedan 2019 har hundratusentals pass delats ut till invånare i utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina, samt på den annekterade Krim-halvön.

– Vi är mycket tacksamma mot den ryske presidenten Vladimir Putin för allt han gör för oss, för att han skyddat det ryska folket i historiskt ryska länder som nu har befriats, säger den ryske ledaren Kirill Stremousov.

Ryska förstörda stridsvagnar i byn Dmytrivka i Ukraina.