Smittskyddsläkarens vädjan inför helgen: ”Tänk efter”

Publicerad 2020-10-16

Coronaläget i Stockholm fortsätter att förvärras.

Efter förra helgens festbilder går huvudstadens smittskyddsläkare ut med en uppmaning.

– Till oss alla – tänk efter inför helgen, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

I fredagens lägesrapport skriver Region Stockholm att 771 nya fall av covid-19 har konstaterats under de senaste tre dagarna.

– Trenden är fortfarande att antalet bekräftade fall ökar i Region Stockholm. Även om vi under de sista dagarna ser en liten utplattning kan ju det bara vara en tillfällig variation. Så det är inte läge att ropa hej och tro att det på något sätt är läge att slappna av i de rekommendationer vi ger, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Fler vårdas på sjukhus

Smittskyddsläkaren konstaterar att läget är allvarligt, och skickar med en uppmaning inför helgen:

– Det finns smittspridning i alla åldersgrupper och vi vill uppmana alla och envar: Tänk efter inför helgen. Vad kan jag göra för att se till att inte jag – så långt det hänger på mig – inte blir smittad i helgen. Hur kan jag hålla social distans till de jag inte brukar umgås med?

Är detta förenligt med att gå på krogen och dansa?

– Gå ut på krogen kan man ju göra, om man sitter med avstånd och man håller det avståndet hela kvällen. Men dansa blir ju väldigt svårt, säger Maria Rotzén Östlund, tf smittskyddsläkare i Region Stockholm.

65 personer i Stockholm vårdas just nu på sjukhus med konstaterad covid-19. Det är 8 fler än i den förra rapporten.

– Trenden är ökande. Det är fler sjukhusvårdade, det är fler som ligger på IVA. Så vi måste fortsätta att göra det bästa vi kan för att bryta smittvägarna. Och det är ju tråkigt nog fysisk distans, säger Maria Rotzén Östlund.

”Kan vara ett ställe där man smittas”

Det finns inga kända fall av så kallad klustersmitta i regionen. I stället sker smittan i stort sett överallt, i alla åldrar, där människor befunnit sig i ”täta miljöer”, enligt smittskyddsläkaren. Exempel på täta miljöer är dels familjesammanhang, men kan också vara dansgolv.

– Om man dansar med sin parter, då är det ju inte så konstigt. Men om man dansar med många olika personer, väldigt tätt tillsammans, skulle det kunna vara ett ställe där man smittas, säger Maria Rotzén Östlund.

Förra helgen öppnade Stureplansgruppen flera nattklubbar igen efter en lång tids paus.

– Jag förutsätter att om man väljer att öppna sin restaurang så måste man också ta ett ansvar hela vägen ut. Och det innebär att även om det sker saker senare på kvällen när det kommer dans och så, så har man också där ett ansvar för att informera om vad som gäller, säger Maria Rotzén Östlund.

Fortsatt smittspridning på äldreboenden

Som ett svar på smittan inom familjer har Stockholm, och flera andra regioner, nyligen infört ”familjekarantän”. Det innebär att den som bor med en covid-19-smittad person bör arbeta hemma, eller kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan om hemarbete inte är möjligt.

Antalet smittade på äldreboenden har inte ökat de senaste dagarna, men är ändå på en nivå som är betydligt högre än i slutet av sommaren.

– Tyvärr är det flera särskilda boenden för äldre som har fått in smitta igen. Det har sett ut så under några veckor och det är ju ett tecken på att det finns en allmän spridning i samhället. Men det jobbas väldigt aktivt på att smittspåra där, att provta, och arbeta väldigt aktivt med att inte smittan inte ska spridas ytterligare.

Totalt i Stockholm har ytterligare sex dödsfall med covid-19 rapporterats in under de tre senaste dagarna.

– Det är naturligtvis väldigt, väldigt tråkigt att det är så, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm.