Kollegorna i chock efter tragedin

Publicerad 2015-11-05

Polis från Örnsköldsvik omkom – en annan skadades

En kvinnlig polis från Örnsköldsvik dog i olyckan i Fredrika i morse. Den skadade är en kvinna i 30-årsåldern.

Deras kollegor är i chock.

– Det är jättetungt, det är en jättetragedi, säger Martin Södervall, vakthavande befäl på polisen i Västernorrland.

Polisen bekräftar nu att det var en kvinnlig polis från Örnsköldsvik som dog i olyckan i Fredrika i Västerbotten tidigt i morse. Hennes kollega, en kvinna i 30-årsåldern från Umeå som tjänstgjorde i Örnsköldsvik, skadades. Sjukhuset uppgav under morgonen att kvinnan vårdas på intensivvårdsavdelningen och att hennes skador är måttliga till allvarliga. Enligt uppgift till polisen ska hon vara kontaktbar.

Personal tagen ur tjänst

I Örnsköldsvik är de två polisernas arbetskamrater chockade efter den tragiska händelsen.

– Det drabbar många kollegor, många är personliga vänner också. Jag tror att alla Sveriges poliser påverkas av det här, men ju närmare desto mer känner du, säger Peter Wikberg, poliskommissarie och informationsansvarig kring myndighetens arbete med personalstöd och krishantering.

Efter händelsen togs involverad polispersonal ur tjänst och ersattes.

– Det är en jätteapparat som drar i gång. Vi har frigjort den personal som varit involverad och påbörjat krishanteringen, säger Peter Wikberg.

Han berättar att man under dagen kommer att hålla så kallad debriefing med de som behöver.

– Då samlas man i olika grupper beroende på vad man har haft för roll. Man får berätta om sina känslor och vi inventerar det fortsatta behovet av eftervård. Ingen är opåverkad när det händer något sådant här. Det viktiga är att ta hand om personalen, säger Peter Wikberg.

Minister kommenterar

Han berättar att man också tar in poliser från andra lokalpolisområden i Västernorrland för att täcka polisområde norra Ångermanland, tjänstgöringsområdet för den omkomna och den skadade polisen.

Hela polismyndigheten flaggar i dag på halv stång med anledning av det inträffade dödsfallet och polismyndighetens nationella ledningsgrupp inledde sitt möte på torsdagsmorgonen med en tyst minut för den avlidna.

Poliser i hela landet har hedrat den avlidna kollegan i sociala medier, även rikspolischefen Dan Eliasson skriver om händelsen på TwitterArbetskamrat avliden i tjänst, ytterligare en allvarligt skadad. Sorg och förtvivlan. Tankar till familjer och nära samt alla arbetskamrater”, skriver han.

Lena Nitz är ordförande för Polisförbundet: ”Det är med stor sorg jag tagit emot beskedet om att en polis omkommit i tjänsten. Våra tankar går till familj, vänner och kollegor”, twittrar hon.

Också inrikesminster Anders Ygeman (S) kommenterar tragedin på Twitter. ”Det är med sorg jag har tagit emot beskedet att en polis är död och en annan allvarligt skadad. Mina tankar går till närstående och kollegor”, skriver han.

Sofia Roström Andersson