En polis död efter biljakt

Publicerad 2015-11-05

Två bilar voltade ner i sjö – en polis allvarligt skadad

Polispatrullen följde efter en drograttfull man när de båda bilarna åkte av vägen och voltade ner i en sjö i Fredrika i Åsele kommun tidigt i morse.

En av poliserna, en kvinna i 25-årsåldern, dog i olyckan. Den andra skadades allvarligt och fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

Den misstänkta mannen i 25-årsåldern släpptes på fri fot under eftermiddagen.

Tipsa |
Aftonbladet

Under natten mot torsdagen hade polisen i Örnsköldsvik satt upp en trafikkontroll i staden.

Det som skulle vara ett rutinmässigt arbete slutade i tragedi.

Vid 03-tiden valde en bilförare, en man i 25-årsåldern, att köra rakt igenom kontrollen vilket ledde till att polisen tog upp jakten.

– Man följde efter längs E4:an först sedan på olika vägar tills man hamnade i Fredrika, säger kommenderingschef Thomas Nilsson och berättar att efterföljandet höll på i omkring 30 till 40 minuter.

Polisen hade planer på att lägga ut spikmattor för att få stopp på den misstänkte föraren, men det hann man inte innan olyckan inträffade, enligt TT.

”Landade på taket”

Vid en bro längs väg 591 strax norr om Fredrika i Åsele kommun körde både mannen i 25-årsåldern och en av polispatrullerna av vägen.

– De landade på taket i vattnet, säger Thomas Nilsson.

Klockan 03.46 kom larmet om olyckan in till SOS Alarm. Andra poliser och räddningstjänsten var snabbt på platsen.

– Kollegorna var väldigt illa däran, den ena kunde andas men den andra gjorde inte det. Man jobbade hårt med att rädda livet på kollegan, men tyvärr så gick inte det, säger Thomas Nilsson.

Kvinnan, som är i 25-årsåldern, från Örnsköldsvik, konstaterades avliden på plats. Den andra polisen, en kvinna i 30-årsåldern, fördes allvarligt skadad i ambulanshelikopter till Universitetssjukhuset i Umeå. Hon vårdades under morgonen på intensivvårdsavdelningen, men ska vara kontaktbar. Sjukhuset uppgav vid 09.30-tiden att den skadade polisen har måttliga till allvarliga skador.

Mannen som körde den förföljda bilen ska inte ha fått några allvarliga skador.

– Vad jag förstår har personen man följde efter själv kunnat ta sig ur bilen och upp på land, men han är säkert omtumlad och påverkad av det som hänt, säger polisens presstalesperson Peder Jonsson.

Föraren har släppts

Mannen, som är i 25-årsåldern och hemmaförande i Västernorrland, greps och fördes till polishuset i Umeå. Han misstänks för en rad brott, bland annat grov olovlig körning, narkotikabrott och vårdslöshet i trafik.

– Han var så pass påverkad att det inte kunde hållas förhör med honom inledningsvis, säger Thomas Nilsson.

Men under eftermiddagen meddelade polisen att mannen förhörts och att han därefter försatts på fri fot.

– Det fanns inte skäl att anhålla honom enligt åklagaren, säger polisens presstalesman Peder Jonsson, till TT.

Mannen är sedan tidigare känd av polisen.

Räddningspersonal får stöd

Omständigheterna kring olyckan ska utredas och polisen påbörjade bland annat en teknisk undersökning vid olycksplatsen under morgonen.

Förutom involverade poliser får också räddningspersonalen som deltog i insatsen stöd.

– Vi har ett program vi kör i gång vid sådana här allvarliga händelser så personalen får stöd och får prata med någon, säger Magnus Holmberg, chef i beredskap på räddningstjänsten.

Vid lunchtid på torsdagen höll polisen en presskonferens om tragedin. Förutom Thomas Nilsson medverkade också regionpolischef Klas Johansson.

– Jag vill säga att det är en väldigt stor förlust för oss inom polisen. Jag har varit polis i nästan 35 år, men det här är en av de absolut svåraste stunderna jag varit med om, sa den senare, som var märkbart tagen, då.

Klockan 15 hölls en tyst minut inom polismyndigheten.

Enligt Trafikverket var det under natten halt på vägarna i området där olyckan inträffade.

Sofia Roström Andersson