Sjukhus i Aleppo bombat – minst 27 döda

Uppdaterad 2016-04-29 | Publicerad 2016-04-28

I går arbetade en barnläkare i rebellkontrolerade Aleppo.

Sedan bombades sjukhuset – och läkaren dog.

Det rapporterar flera hjälporganisationer.

Minst 27 människor dödades när ett stridsflygplan besköt ett sjukhus i Aleppo med en raket på onsdagskvällen. Bland de döda finns minst tre barn och den sista barnläkaren i den rebellkontrollerade delen av staden, enligt Syriska människorättsobservatoriet.

Sjukhuset fick stöd av Läkare utan gränser och fungerade som remisscentrum för barn i området. Akutavdelningen, intensivvårdsavdelningen och operationsrummen förstördes helt i attacken.

Fördömer attacken

"Vi fördömer förstörelsen av al Qudssjukhuset, som berövar människor grundläggande sjukvård", skriver Läkare utan gränser i ett uttalande.

Tillgången till sjukvård är ytterst begränsad i krigets Syrien. Särskilt allvarligt är läget i de delar av landet som kontrolleras av rebeller.

Vem som ligger bakom attacken – som kan vara ett krigsbrott – är oklart. Den syriska regimen, som vid flera tidigare tillfällen bombat sjukhus, förnekar inblandning, enligt en armékälla Reuters talat med. Den ryska militären, som stödjer Assadregimen, har inte gått att nå för en kommentar, enligt nyhetsbyrån.

Upptrappat våld

Läkare utan gränsers talesperson uppger att arbetet med att samla information fortfarande pågår.

Våldet i Syrien har trappats upp de senaste dagarna, trots den utlysta vapenvilan. Regimen hoppas att kunna återta den östra halvan av staden Aleppo, som kontrolleras av rebeller, med hjälp av ryskt flyg.

Mer än 250 000 människor har hittills dödats under det fem år långa inbördeskriget, enligt FN. Elva miljoner syrier befinner sig på flykt.

Följ ämnen i artikeln