Skolorna öppnar i katastrofdrabbad kuststad

TT-Reuters

Publicerad 2018-10-08

Många byggnader totalförstördes i naturkatastrofen som drabbade kuststaden Palu på den indonesiska ön Sulawesi för en dryg vecka sedan. Arkivbild.

Skolorna i staden Palu i Indonesien öppnar igen för första gången sedan det svåra skalvet med efter efterföljande tsunami som drabbade den indonesiska ön Sulawesi för tio dagar sedan. Samtidigt fortsätter dödssiffran stiga.

Undervisning står ännu inte på schemat när kuststaden Plaus skolor öppnar på nytt. Fokus ligger i stället på att städa och samla information om hur många elever som väntas återvända efter den svåra katastrofen.

På måndagen kom nya siffror om dödsoffer – totalt har nu 1 944 personer bekräftats döda efter naturkatastrofen och siffran väntas stiga ytterligare. Indonesiska myndigheter har tidigare uppgett att så många 5 000 personer fortfarande saknas. Sökandet efter de personer som inte återfunnits fortsätter till och med den 11 oktober. De som då ännu inte har hittats kommer att listas som saknade.

Sannolikheten att hitta överlevande personer har sjunkit betänkligt och arbetet handlar därför huvudsakligen om att hitta och identifiera de döda.

Många byggnader i Palu förstördes till följd tsunamin och jordbävningen, som hade en magnitud på 7,5.

I en gymnasieskola samlas elever klädda i sina skoluniformer på måndagen för att städa sina klassrum.

– Det är ledsamt att se vår skola i det här skicket, säger 17-åriga Dewi Rahmawati, som planerar att ta examen nästa år.