Björklund: "Återkalla Försvarsberedningen"

Publicerad 2014-11-19

FP-ledaren Jan Björklund ser läget så allvarligt att han vill vidta en extrem åtgärd.

Trots att Försvarsberedningen presenterat sin rapport i maj vill han återinkalla den igen.

– Det har nog aldrig hänt tidigare. Men det säkerhetspolitiska läget har förvärrats, säger han.

I maj var det strid mellan Alliansen och de rödgröna om anslag till Försvarsmakten i Försvarsberedningen, i samband med att beredningen lämnade sin rapport.

Alliansen ville ge 5,5 miljarder kronor, S höjde med 900 miljoner och Alliansen kom med motförslag på 75 miljoner kronor för 2018.

”Aldrig hänt tidigare”

Men sedan dess har så mycket hänt säkerhetspolitiskt, anser Jan Björklund.

– En Försvarsberedning som jobbat färdigt har nog aldrig kallats in tidigare. Det är unikt. Men vår uppfattning är att förändrad inriktning och ambitioner kommer att krävas. Vi måste förstärka vår försvarsförmåga mer än det Försvarsberedningen föreslog i maj, säger han på en presskonferens i riksdagen under förmiddagen.

Han tar upp kränkningar av svenskt luftrum och vatten under hösten, den ryska inblandningen i striderna i Ukraina och ryska hotfulla uttalanden mot baltländerna.

Dessutom framhåller Björklund att en utredning som tillsatts av regeringen har listat ett antal fördelar med svenskt Natomedlemskap, och föreslår en utredning om saken.

Han förespråkar också kraftigt höjda anslag till Försvarsmakten, framför allt till permanent militär närvaro på Gotland, och förstärkning av luft- och kustförsvar.

– De budgetförslag som aviserades både av Alliansregeringen och den nya regeringen var för låga. Ytterligare medel måste anslås till försvaret, både i permanenta nivåer på sikt, men också i närtid under den här mandatperioden.

Anslagshöjning i ”miljardklassen”

Björklund ställer sig positiv till Peter Hultqvist förslag om att utreda återinförande av allmän värnplikt och vill ställa om försvaret från att ha varit inriktat mot främst internationella insatser till att försvara nationen. Han vill inte ange några exakta siffror om hur stora påslag som han anser behövs.

– Men det handlar om miljardklassen utöver det som redan föreslagits. Jag tror att Sverige behöver satsa mycket mer på sitt försvar i framtiden.

Folkpartiet har inte diskuterat kravet om återinkallad beredning med några andra partier. Men Allan Widman (FP), ordförande i försvarsutskottet säger att man måste ta höjd för den nya utvecklingen.

– Och samtidigt ge stöd åt den regering som säger sig vilja samarbeta brett kring försvarsfrågor.

Även Kristdemokraterna vill återinkalla försvarsberedningen.

– Det är en klok tanke. Det handlar om att i slutsatserna bättre fånga upp vad som förevarit under det senaste året: upprepade kränkningar av svenskt territorium, ett läge där vår del av världen synes ha blivit allt oroligare och ett tryck som utövas inte minst mot de baltiska länderna, säger KD-ledaren Göran Hägglund till TT.

Försvarsministern negativ

Försvarsminister Peter Hultqvist är dock inne på Björklunds linje. Han vill inte riskera att försena riksdagens nästa försvarsbeslut genom en ny försvarsberedning, rapporterar TT.

"Jag är mån om att försvarsberedningens rapport är den överenskommelse som fortfarande gäller som utgångspunkt för vårt arbete inför ett nytt försvarsbeslut 2015. Att tillsätta en ny försvarsberedning i detta läge skulle också påverka tidsplanen för ett nytt försvarsbeslut", säger Hultqvist i en skriftlig kommentar till TT.

Inte heller Allianskollegorna Moderaterna begär någon ny försvarsberedning.