”Det är skojeri i sin värsta form”

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2008-11-27

Aftonbladets Lena Mellin om sms-lånen

Köp en tusenlapp för 1 250 kronor.

Så ser skojeriet i sms-lånebranschen ut.

Det är direkt pinsamt att lagstiftarna låter dem hållas.

Det har i alltid funnits människor som skott sig på andra. Men aldrig har det krävts så lite betänketid som nu för att låna extrapengar till hutlösa priser.

Sms-lånen kom till Sverige för två år sedan. Åtminstone en av de firmor som säljer pengar för mer än de är värda

lovar att den som lägger in om ett lån före klockan ett har tillgång till pengarna samma eftermiddag. Andra lovar leverans redan efter en kvart.

25 procents ränta

Branschen karaktäriseras av en närmast bedövande frihet från skrupler och vanlig anständighet. Eller vad sägs om att låna ut en tusenlapp för

1 250 kronor – på 30 dagar? Räntan på det lånet är 25 procent – i månaden. Om det skulle betalas tillbaka efter ett år blev räntan tre gånger så hög som själva lånet.

Det är ocker. Men ett ocker som, än så länge, sker med lagstiftarnas goda minne.

l Firmor som bara lånar ut pengar står inte under Finansinspektionens tillsyn. De behöver bara registrera sig där.

l Den effektiva räntan, som gör att man kan jämföra olika låneerbjudanden med varandra, behöver inte anges om summan är lägre än

1 500 kronor eller pengarna lånas ut i högst tre månader.

l Kreditavtalet behöver inte vara skriftligt om lånet understiger 1 500 kronor och ska betalas inom 45 dagar.

De svenska lagarna spelar alltså sms-skojarna i händerna. Det enda Finansinspektionen kan göra är att se till att de följer bestämmelserna om penningtvätt och finansiering av terrorism. Det innebär bland annat att företagen måste ta reda på vem de lånar ut till. Tidigare brast det även där.

Flera av sms-låneföretagen har fräckheten att påstå att de lånar ut utan ränta, noll procent. Det kunden betalar för snabblånet kallas

i stället avgift.

Struntar i domen

Tidigare i år fällde Marknadsdomstolen Mobillån. De förbjöds att ta ut avgifter som inte motsvarande kostnader. Men konsumentombudsmannen Gunnar Larsson anser att företaget struntar i domen och kräver nu 750 000 kronor i vite.

Kronofogden är allvarligt oroad över utvecklingen. För två år sedan fick de hand om 216 obetalda sms-lån i månaden. I år ser siffran ut att bli 2 883. Nästan fyra av tio av dem som inte kan betala tillbaka har lämnat ungdomen bakom sig, de är 35 år eller äldre.

Hål i skyddsnätet

Det skojas ofta med den svenska tryggheten. Men sms-lånen är ett bevis för att det finns hål i skyddsnätet. Det är direkt stötande att lagstiftarna, regering och riksdag, låter skojarna fortsätta.

183 procent i effektiv ränta – betala 2 300 kronor för två tusenlappar. Så skulle en korrekt marknadsföring se ut. Men i stället kallas sms-lånen för små, enkla snabblån, nästan lika ofarliga att ta som att låna av morsan.

Skojeri i sin värsta form är vad det handlar om. Inget annat.