Så fungerar SMS-lån

Uppdaterad 2019-11-20 | Publicerad 2018-08-16

Snabblån, eller sms-lån, kan ofta bli dyrt.

Ibland behöver du pengar illa kvickt.
Då kan SMS-lån vara ett lockande alternativ.
Men se upp – avgifterna och räntorna på snabblånen kan vara skyhöga.

Slut på kontot samtidigt som diskmaskinen brakar ihop? Då finns alltid möjligheten att ta ett snabblån, eller sms-lån som de ofta kallas. Mikrolån, telefonlån, internetlån eller korttidskrediter är andra namn som brukar användas.

Gemensamt för lånen är att det brukar handla om ganska små belopp, mellan 3 000 och 10 000 kronor, som snabbt beviljas och betalas ut. De ska också betalas av på kort tid, inte sällan 30 dagar.

Tusen procent i ränta

Men tänk efter noga innan du tar ett snabblån. Du betalar både en avgift och en ränta på lånet. Tillsammans kan den effektiva räntan bli extremt hög, i vissa fall tusen procent eller mer. Du kan tvingas betala flera hundra kronor extra för ett lån på bara några tusenlappar.

Därför bör du vara helt säker på att kunna betala tillbaka lånet inom återbetalningstiden. Annars bör du undersöka om det finns andra sätt att låna pengar på.

Om du inte betalar tillbaka i tid är det vanligaste att du får en påminnelse samt en påminnelseavgift. Därefter skickas ärendet till inkasso med påföljande inkassoavgift. Slutligen hamnar det hos Kronofogden för indrivning.

Under hela tiden löper dessutom ränta på det ursprungliga lånebeloppet, vilket innebär att kostnaderna snabbt skenar iväg.

Lagen skärps

  • Bland andra Konsumentverket har länge varit kritiska till snabblånebranschen. Riksdagen har nu beslutat att skärpa villkoren för sms-lånen. Från och med 1 september 2019 får företagen ta ut kredit- och dröjsmålsräntor på max 40 procentenheter högre än referensräntan (som i dag är −0,5 procent).

De totala kostnaderna för exempelvis räntor och avgifter får heller inte överstiga det lånade beloppet. Om du lånar 1 000 kronor ska du alltså aldrig behöva betala mer än totalt 2 000 kronor.

Lån

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu