Billström i möte med FN-toppen om korankrisen: ”Allvarligt läge”

Uppdaterad 2023-07-27 | Publicerad 2023-07-25

Efter torsdagens koranbränning har det varit tyst från regeringen.

Nu bryter utrikesminister Tobias Billström (M) tystnaden.

– Det är ett allvarligt läge, säger Billström till Aftonbladet.

Under tisdagen krävde Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson att regeringen skulle ta kontakt med utrikesutskottets ordförande och informera riksdagen om vad för diplomatiska åtgärder som tas efter att flera länder i Mellanöstern protesterat mot och fördömt koranbränningarna i Sverige.

Utrikesminister Tobias Billström öppnade efter tystnadskritiken locket i ett sms till Aftonbladet:

”Jag informerar gärna riksdagen om regeringens arbete”, skrev han.

”Regeringens högsta prioritet i nuläget är säkerheten för svenska medborgare i riket och utomlands. Om detta arbete och mer kommer jag att berätta för riksdagen när jag kommer till utrikesutskottet. Jag har föreslagit för utrikesutskottet att jag kommer redan nu på torsdag”, fortsatte Billström.

Utrikesminister Tobias Billström.

Källa: Vill kyla ned situationen

Enligt uppgifter till Aftonbladet har flera möten på högsta nivå hållits under den senaste tiden för att reda ut situationen som uppstått. Tobias Billström har haft kontakt med FN:s generalsekreterare António Guterres samt EU:s högsta representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Josep Borrell.

– Man vill kyla ned situationen, uppger en källa i Regeringskansliet för Aftonbladet.

Även möten tillsammans med flera utrikesministrar ska ha hållits. Samtal med Danmarks, Algeriets, Libanons, Irans och Iraks utrikesministrar har förts. Och fler möten väntar i dagarna.

– Det är ett allvarligt läge, kommenterar Tobias Billström nu till Aftonbladet.

I mötena har utrikesministern förklarat att regeringen tar starkt avstånd från koranbränningarna den senaste tiden.

Protester mot Sverige i Pakistan.

”Högsta prioritet: Skydda svenskar”

Natten innan den senaste skändningen i juli sattes den svenska ambassaden i Bagdad i brand. Svenska UD kallade då hem sin personal och flyttade tillfälligt verksamheten till Sverige.

– Regeringens högsta prioritet just nu är att skydda svenskar i Sverige och utomlands. I samtalen med andra utrikesministrar betonar jag också skyldigheten i Wienkonventionen att skydda svenska ambassader och generalkonsulat utomlands från flera attacker. Precis som vi tar vårt ansvar för att skydda deras ambassader här i Sverige, säger utrikesminister Tobias Billström.

På hemmaplan har korankrisen lett till ökade digitala hot, enligt Säpo. Polisledningen har agerat och informerat verksamma poliser att man ska vara vaksamma inför terrorhot.

”Riskerar att påverka Sverige negativt”

Den senaste stora protesten mot Sverige arrangerades i Jemen. Tusentals samlades i huvudstaden Sanaa och flera demonstranter hade knivar och vapen.

Än så länge ligger terrorhotnivån på samma grad som den gjort sen mars 2023. På en skala av fem är nivån tre.

– Utöver hotbilden mot Sverige, riskerar de senaste händelserna att negativt påverka bilden av Sverige utomlands och våra relationer med andra länder. För att undvika detta är diplomatiska kontakter och dialog helt centrala, säger Tobias Billström

Han berättar också att han ”gjort det tydligt i samtalen” att Polismyndigheten fattar självständiga beslut om tillstånden för allmän sammankomst.

Justitieminister Gunnar Strömmer ska också ha påbörjat en analys av rättsläget, däribland ordningslagen efter att Kammarrätten underkände polisens beslut att neka koranbränningar. 

Gällande framtida eventuella demonstrationer säger Billström att Sverige står starkt bakom Wienkonventionen och betonar varje lands ansvar att skydda ambassadpersonal och beskickningar vid demonstrationer, både i Sverige och i andra länder.

I Libanon hölls stora Sverigeprotester i fredags där bland annat svenska pappersflaggor bänder