Total tystnad från regeringen – experten om strategin kring korankrisen

Uppdaterad 2023-07-27 | Publicerad 2023-07-25

Det är fortsatt tyst från regeringen – trots den upptrappade krisen sedan koranbränningarna.

– Jag tror att regeringen är väldigt försiktig nu eftersom den fick kritik sist den uttalade sig, säger statsvetaren Göran Sundström.

Följ ämnen
Iran

Efter den senaste koranaktionen i Stockholm i torsdags har krisen mellan Sverige och ett flertal muslimska länder eskalerat. Svenska ambassadörer har kallats upp i en rad länder i Mellanöstern och Irans högste ledare Ayatolla Ali Khamenei har kritiserat Sverige på Twitter. Bland annat har han anklagat Sverige för att ha förklarat krig mot den muslimska världen.

Under måndagen samlades tusentals demonstranter i Jemens huvudstad Sanaa för att protestera mot koranbränningarna.

Men Sveriges regering har inte velat uttala sig i media eller via egna kanaler om händelserna, trots upprepade kontaktförsök från Aftonbladet och andra medier.

Ulf Kristersson, statsminister.

Att regeringen är tyst kan ha flera anledningar, enligt Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. En orsak kan vara att regeringen tidigare har uttalat sig i samband med koranbränningar och då fått kritik från både jurister och stödpartiet Sverigedemokraterna. Bland annat fördömde Utrikesdepartementet (UD) en koranbränning i slutet av juni, vilket kritiserades av juridiska experter.

Även när en docka föreställande den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan hängdes upp utanför Stockholms stadshus fördömde statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) aktionen. Detta kritiserades av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som skrev att ”det finns en gräns för hur en regering bör uttrycka sig”.

Irans högsta ledare Ayatolla Ali Khamenei.

Kritik från SD

– Man kan säga att Sverigedemokraterna inte tycker om att regeringen viker sig för påtryckningar från de här länderna. Regeringen fick kritik efter det här uttalandet genom UD. Dessutom har regeringen sagt att den ska vidta åtgärder, bland annat se över ordningslagen, säger Göran Sundström.

Att flera länder är inblandade kan också påverka regeringens agerande, tror Göran Sundström.

– Nu är det framför allt Iran som säger att Sverige har startat krig mot Islam, men det är inte vilken stats- eller regeringschef som helst som uttalar sig. Det är ett extremt styre som är känt för att uttala sig drastiskt och då tror jag att regeringen hellre är tyst och hoppas att det blåser över snarare än att bemöta det. Ledarna i dessa länder gör detta till stor del av inrikespolitiska skäl och då spelar det inte så stor roll vad den svenska regeringen säger, säger han.

Utrikesminister Tobias Billström-

”Inget som imponerar”

Göran Sundström säger att den här krisen är speciell, men inte unik.

– Eftersom andra länder är inblandade blir det lite annorlunda. När regeringar är under stark press är det traditionella sättet att tillsätta utredningar. Då kan man dessutom säga att det är olämpligt att fortsätta uttala sig. Man har gjort det denna gång också, men de där utredningarna är inget som imponerar på de styren man har att göra med, säger han.

Krismöte i fredags

Regeringskansliets grupp för strategisk samordning (GSS) sammanträdde i fredags med anledning av den pågående krisen. Statsrådsberedningen har dock inte velat uttala sig om vad som har sagts på mötet.

– Vi vet att regeringspartierna har kallat till möten och det har inte kommit ut någonting. De tänker nog mycket på vad de ska göra. Huvudstrategin tror jag är att vänta och hoppas att det blåser över, säger Göran Sundström.

ANNONS