Diktaturfestivalen stoppas inte av S i Stockholm: ”Jättemärkligt”

Publicerad 2024-03-04

Kulturfestivalen har starka kopplingar till regimen i Eritrea och slutade med kaos och upplopp.

Trots massiv kritik tänker S-styret i Stockholm inte stoppa arrangören från att använda stadens lokaler.

– Det är fel. Vi ska inte samarbeta med organisationer som vurmar för brutala diktaturer som mördar sina egna invånare, säger Jan Jönsson (L).

Utbrända bilar, kravallpolis och skadade människor. Scenerna utspelade sig på Järvafältet i norra Stockholm i augusti förra året när en eritreansk kulturfestival stormades av demonstranter.

Festivalen heter Eritrea Scandinavia och arrangören står enligt bedömare nära diktaturregimen i Eritrea. Kritiker ifrågasatte varför Stockholm låter dem hålla till i stadens lokaler.

– Stadens lokaler och skattepengar ska inte gå till att stödja den typen av åsikter, säger Stockholmspolitikern Jan Jönsson (L).

Förra veckan debatterades frågan i Stockholms kommunfullmäktige. Stadens högste politiker, finansborgarråd Karin Wanngård (S), konstaterade då tvärt emot experter att det inte finns något bevis för att arrangören har några ”felaktigheter i demokratisyn”.

Samarbetar med den brutala diktaturen

Jan Jönsson tolkar det som att det är fritt fram för arrangören att fortsätta sprida diktaturens budskap i allmänhetens lokaler.

– Det är jättemärkligt att komma fram till slutsatsen att det inte skulle vara något problem med den här festivalens demokratisyn. Beläggen är tydliga och många, säger han.

Han nämner en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som belyser hur Eritrea förtrycker landsmän utomlands genom kulturfestivaler. Han säger också att det är belagt att personer från Eritreas ambassad är mycket involverade i arrangemanget av festivalen.

Eritreakännaren och professorn Kjetil Tronvoll

Eritreakännaren och professorn Kjetil Tronvoll säger att den kopplingen är otvivelaktig.

– Regimens representanter bjuds in, det hålls regimstöttande uppträdanden på festivalerna, deras ideologi och vision reflekterar det som regimen står för, säger han till Aftonbladet.

Reproducerar regimens ideologi

Vad har de för demokratisyn?

– Eritrea är en av de mest totalitära regimerna som finns i världen. Det finns ingen pressfrihet, det finns inga politiska partier vid sidan av regimen. De här festivalerna reproducerar regimens ideologi.

Jan Jönsson.

Jan Jönsson tycker att Wanngårds besked är ännu mer förvånande med tanke på förra årets kaos och upplopp.

Ska man inte tåla även regimvänliga arrangemang i en liberal demokrati?

– Jo det håller jag verkligen med om. Men det är stor skillnad på att använda publika torg till att uttrycka sin åsikt och att staden upplåter våra egna lokaler till det här, säger Jönsson.

Kulturfestivalen arrangerades invid Eggeby gård, som ägs av Stockholm stad. Gården drivs av Järva folkets park, som får ekonomiskt stöd från Stockholm stad. Arrangören fick också tillgång till byggnader och el från staden när festivalen arrangerades.

Stödjer inte regimen

Aftonbladet har sökt Karin Wanngård (S), bland annat med frågor om vad påståendet grundas på att arrangören inte har några felaktigheter i demokratisyn. Hon har inte återkommit med svar på frågorna men skriver via sin pressekreterare en samlad kommentar: 

“Yttrande- och demonstrationsfriheten är grundlagsskyddad i Sverige och det är polisen som utfärdar tillstånd, inte kommunen. Polisen gav såväl under förra som under vårt styre festivalen tillstånd och staden upplät därefter mark. Att vi har yttrande- och mötesfrihet och att svenska myndigheter har att tillämpa det innebär inte att vi stöder den eritreanska regimen.”

Följ ämnen i artikeln