Regeringens förslag: Visitera utlandsresenärer utan brottsmisstanke

Publicerad 2023-02-16

Resenärer på Arlanda flygplats. Arkivbild.

Brottsmisstanke ska inte längre krävas för polisen när de visitera resenärer.

Nu vill regeringen lagstifta att visiteringen ska kunna ske vid flygplatser, hamnar och broar som gränsar till andra länder.

En lag som kan träda i kraft redan den första augusti, rapporterar Ekot.

Regeringen vill att polisen ska få rätt att kroppsvisitera personer som reser in till Sverige eller lämnar landet – utan att det finns en konkret brottsmisstanke, rapporterar Ekot.

De nya befogenheterna ska gälla vid vissa flygplatser, hamnar, broar och järnvägsstationer, enligt det förslag som i dag skickas till lagrådet.

– Vi har stora problem med gränsöverskridande brottslighet, och polisen har i dag för svaga verktyg när det gäller möjligheten att förebygga den brottsligheten, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till radion.

Kan gälla från 1 augusti

Det var den Socialdemokratiska  justitieministern Morgan Johansson som tillsatte utredningen om utökade polisiära befogenheter i så kallade gränsnära områden, och nu går regeringen och Sverigedemokraterna vidare med förslagen.

Den nya lagstiftningen, som ska gälla från den 1 augusti, gör att polisen lättare kan ingripa mot den brottslighet som sker vid gränsen, enligt Gunnar Strömmer.

Kan baseras på tips

I dag får endast tvångsmedel användas inom ramen för en förundersökning. Men med den nya lagen kan polisen vistera alla de som reser in till och ut ur Sverige.

– Det kan ju vara allt i ifrån smuggling av narkotika eller vapen, eller för den delen stöldligor som har opererat i Sverige, till jordbruksmaskiner eller vad det kan vara som man har kommit över på sina stöldräder, säger justitieministern.

Vidare säger han att lagen måste baseras på bland annat tips och riskbedömningar.

– Det är riktigt, att det är ju ett steg som innebär polisen får ökade befogenheter. Där tänker jag dels att det är viktigt att betona att det just handlar om gränsnära områden, alltså det är just det gränsöverskridande som vi vill komma åt. Och det andra är att det här naturligtvis inte ska få ske helt godtyckligt, men det ska kunna baseras på underrättelser eller riskbedömningar eller tips, säger Gunnar Strömmer.

Följ ämnen i artikeln