Cherson utryms när Ukraina rycker fram

TT

Publicerad 2022-10-19

Den ockuperade storstaden Cherson har börjat utrymmas när ukrainska styrkor rycker fram.

Det ukrainska regionala styret liknar det vid sovjetiska deportationer.

Cherson i södra Ukraina, som före kriget hade 300 000 invånare, var den första större stad som ryska styrkor intog i den utökade invasionen den 24 februari i år. Ända sedan dess har Ukraina velat ta tillbaka den.

Och nu låter det som att ryska ledare börjar förbereda allmänheten för ett nederlag i Cherson.

Den nye befälhavaren för den ryska krigsinsatsen, Sergej Surovikin, sade i sin första större tv-intervju häromdagen att ”fienden inte ger upp sina försök att attackera ryska styrkor”, och att evakueringar är på gång.

Det bekräftas på onsdagen av ockupationsstyrets högste ledare i området, Vladimir Saldo.

– Ungefär 50 000–60 000 människor väntas omlokaliseras till vänstra (södra) sidan av Dnepr-floden, säger Saldo enligt regimtrogna ryska medier.

Ryska befälhavaren general Sergej Surovikin beskriver situationen för de ryska styrkorna i Cherson-regionen som ”mycket svår”

”Som på Sovjettiden”

Utrymningen uppges ta uppemot en vecka. Regionen stängs under tiden för inresor.

Även det ryska ockupationsstyrets ledning kommer att förflyttas. Den norra sidan av floden i staden behövs för att ”bygga massiva försvarsfortifikationer” mot den ukrainska framryckningen, säger Vladimir Saldo.

Ukraina röner krigsframgångar i regionen Cherson. Här inspekterar en ukrainsk soldat en skyttegrav som ryska styrkor lämnat efter sig. Bild från förra veckan.

Serhij Chlan, Ukrainas biträdande guvernör i Chersonregionen, beskriver på en presskonferens evakueringen som ett led i den ryska propagandan.

– Evakueringen som annonserats i Cherson kan liknas vid en deportation. Syftet är att skapa en slags panik i Cherson och en propagandistisk bild, säger han, enligt AFP.

Enligt Chlan kommer människorna sannolikt föras till regionen Krasnodar i södra Ryssland snarare än till ockuperade Krimhalvön.

– Ryssland genomför deportationer som på Sovjettiden, säger han.

Ryska trupper i Cherson.

Attacker mot Kiev

Explosioner har under onsdagen återigen hörts i centrala Kiev. Enligt borgmästare Vitalij Klytjko var det ”flera ryska raketer” som sköts ned av ukrainskt luftvärn. Han uppmanar via sina sociala medier invånarna att söka skydd.

Senast i måndags dödades fem personer i Kiev när Ryssland attackerade med drönare.

Ukrainas militärledning uppger på Facebook att två robotar skjutits ned i Tjernihiv-regionen, som gränsar till Kievområdet, i landets norra delar, skriver AFP.

Nya attacker mot energiinfrastruktur rapporteras också från Vinnytsia i centrala Ukraina.

Den ukrainska offensiven rör sig framåt längs floden Dnepr i regionen Cherson i landets södra delar.

Anklagelser om dammattack

Ryssland anklagar de ukrainska styrkorna för att planera en aktion mot en kraftdamm vid Dnepr, en attack som man hävdar skulle kunna orsaka gigantiska översvämningar.

Vattenkraftverket Kachovskaja beskrivs som viktigt bland annat för elförsörjningen till Europas största kärnkraftverk, Zaporizjzja. Samtliga sex reaktorer är avstängda där, men är beroende av el utifrån för att hållas under kontroll.

Några oberoende uppgifter om att den ukrainska sidan vill förstöra dammen finns inte.

Soldater tar sig upp på flodbanken vid Dnepr.