Spionsatelliterna ökar spänningarna på Koreahalvön

Publicerad 2023-12-03

Koreahalvön beskrivs som en ”nukleär krutdurk” och den senaste tidens satellitbråk har fått spänningarna att öka ytterligare.

Längs gränsen mot sin granne har Nordkorea nu börjat bygga upp vaktposter och installerat skjutvapen.

”Koreahalvön befinner sig i en okontrollerbar och alarmerande situation”, skriver Nordkoreas försvarsmakt.

I skuggan av krigen i Ukraina och Israel-Palestina växer spänningarna mellan Nord- och Sydkorea.

Trots att Nordkorea inte fick skjuta upp spionsatelliten Malligyong-1 enligt FN-resolutioner, genomfördes uppskjutningen förra veckan.

Landets diktator Kim Jong-un ska ha bevakat det hela och enligt Nordkorea ska den bland annat ha ha fotograferat Vita Huset och Pentagon.

Som svar sköt Sydkorea kort därefter upp en egen satellit från en rymdbas i Kalifornien.

Sydkoreas spionsatellit som sköts upp den första december.

Störningar ses som en krigsförklaring

Det sydkoreanska svaret togs inte väl emot i Nordkorea. Enligt Reuters meddelade Nordkorea att alla ingripanden mot deras satellit, kommer att ses som en krigsförklaring.

Enligt Frank Aum, Nordkoreaexpert på det amerikanska institutet för fred, planerar Nordkorea att skjuta upp fler satelliter, vilket kan öka risken för en konflikt på Koreahalvön.

”Det kommer att stärka dess militära underrättelse ytterligare men kan också leda till mer aggressiva motåtgärder”, skriver Fredrik Aum.

Nordkorea har nu börjat bygga upp sina vaktposteringar och beväpna gränsen mot sin granne, något man sedan 2019 avtalat att inte göra.

Under lördagen meddelade den nordkoreanska försvarsmakten via ett pressmeddelande att ”Koreahalvön befinner sig i en okontrollerbar och alarmerande situation.” och att det finns en ”oförutsägbar fara” för att det ska eskalera till krig.

”En nukleär krutdurk”

Samtidigt varnade Susan Thornton, tidigare amerikansk biträdande utrikesminister för östra Asien, innan uppskjutningarna att Nordkoreas kärnvapenlager har utökats.

"En fullskalig rustningstävling är igång. Nordkoreas lager av kärnvapen och missiler har ökat och Kim har uppmanat till en exponentiell ökning av dess arsenal”, skriver Thornton.

Hon beskriver nordöstra Asien som en ”nukleär krutdurk” och en tidigare amerikansk general tror att man kan vara ”ett dåligt beslut” från att använda vapnen. Enligt Thornton talas det nu allt mer i Sydkorea om landets behov av kärnvapen.

Anklagar Ryssland för inblandning

Från Sydkorea kommer även anklagelser om att Ryssland varit inblandade i uppskjutningen av den nordkoreanska satelliten.

I utbyte mot att Nordkorea försett Ryssland med vapen till kriget i Ukraina, ska Kim Jong-un ha fått tekniskt hjälp från Putin. Om Ryssland varit delaktiga i uppskjutningen har inte bekräftats i nuläget.

Dock finns det en ambition från länderna att utöka sitt samarbete. Tidigare i höst var den nordkoreanske diktatorn på plats i Ryssland och mötte både president Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu.

Från nordkoreanskt håll beskrevs resan som en ”ny storhetstid” för vänskapen mellan länderna. Ledarna ska då ha diskuterat militärt samarbete och Kim Jong Un inspekterade bland annat bombplan.

”Det kan flyga från Moskva till Japan och tillbaka igen”, sa Sjojgu till den nordkoreanske diktatorn.

LÄS VIDARE