Silvio Berlusconi är död

Uppdaterad 2023-06-15 | Publicerad 2023-06-12

Italiens före detta premiärminister Silvio Berlusconi är död, skriver italienska medier.

”Slutet på en era. Adjö Silvio”, skriver Italiens försvarsminister Guido Crosetto på Twitter.

Silvio Berlusconi, 86, har varit sjuk i kronisk leukemi en längre tid och dog i dag på San Raffaele-sjukhuset i Milano, skriver Corriere Della Sera.

Hans anhöriga hade samlats på sjukhuset, eftersom ex-ledarens tillstånd förvärrats den senaste tiden som följd av en lunginfektion, enligt tidningen.

”Bunga bunga”-fester

Berlusconi gjorde sig först ett namn som mediemogul, och ägde under en lång tid fotbollsklubben AC Milan. Han grundade det konservativa partiet Forza Italia och var premiärminister i tre omgångar, åren 1994-1995, 2001-2006 och 2008-2011.

Som premiärminister var han kontroversiell och ofta i blåsväder, bland annat då hans ”bunga bunga”-fester avslöjades 2011. Minst 14 kvinnor ska ha fått pengar, smycken och lägenheter i utbyte mot sex under orgier i premiärministerns källare.

Dömts till fängelse

Berlusconi har dömts till fängelse flera gånger, bland annat 2015, då han dömdes för att 2006 ha mutat en senator som en del i en plan att fälla den dåvarande regeringen.

Han har också utretts för misstänkta kopplingar till maffian, bland annat ska maffiabossen Vittorio Mangano ha arbetat på hans gods Arcore under 1970-talet.

Samtidigt var Silvio Berlusconi något av en landsfader, som ständigt återkom till makten.

”Älskade honom”

2019 vann han, genom sitt parti, en plats i EU-parlamentet, och vid det senaste valet 2022 lyckades Forza Italia bilda koalition med det styrande nationalkonservativa högerpartiet Italiens bröder, där Giorgia Meloni har posten som premiärminister.

– Vi kämpade, vann, och förlorade många strider med honom, och för honom kommer vi att nå de mål vi satt upp tillsammans. Farväl Silvio, säger Meloni i ett uttalande, enligt internationella medier.

Från samma parti kommer också nuvarande försvarsministern Guido Crosetto, som skriver på Twitter att det är en stor smärta att Silvio Berlusconi är död.

”Jag älskade honom väldigt mycket”, skriver han också, och beskriver den förre premiärministerns död som slutet på en era.

Han avslutar tweeten med: ”Adjö Silvio”.

Lär destabilisera

Ytterligare en person från den italienska regeringen har uttalat sig om Berlusconis död. Biträdande premiärminister Matteo Salvini, från det tredje partiet i koalitionen, Lega, kallar i ett uttalande Silvio Berlusconi för ”en stor man och en stor italienare”, skriver Reuters.

Nyhetsbyrån uppger också att Berlusconis död lär destabilisera italiensk politik de kommande månaderna, trots att den förre premiärministern inte hade någon roll i den nuvarande regeringen.

Även Berlusconis affärsimperium möter nu en oklar framtid, eftersom det är osäkert vem som kan komma att ta över. Äldsta dottern Marina Berlusconi väntas dock få en framträdande roll, enligt Reuters.

Silvio Berlusconi

Följ ämnen i artikeln